Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH

Radanović najavljuje protest pred Tužilaštvom BiH u Sarajevu

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2023. 10:15

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH podnijeće zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo za održavanje protesta ispred zgrade Tužilaštva BiH u vezi sa političkom optužnicom protiv predsjednika Repuublike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, izjavio je danas Srni predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović.

Radanović je naveo da će se sa Udruženjem "Čast Otadžbine", kao i sa udruženjima proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, dogovoriti da Odbor preuzme aktivnosti u vezi sa organizacijom protesta ispred Tužilaštva BiH, nakon svih obavljenih konsultacija i pribavljanja saglasnosti.

O datumu ovog događaja javnost će biti blagovremeno obaviještena.

- Srbi iz FBiH jedino u Republici Srpskoj imaju institucionalnu zaštitu, a predsjednik Republike Srpske čovjek je koji predstavlja i simbolizuje srpski narod i u Srpskoj i u FBiH - naglasio je Radanović.

Dodik domaćin sastanka SNSD, Trojke i HDZ-a u Istočnom Sarajevu

Dodik domaćin sastanka SNSD, Trojke i HDZ-a u Istočnom Sarajevu

Prema njegovim riječima, suštinsko pitanje jeste da li će Srbi pravoslavci opstati na zemlji gdje vijekovima žive ili neće.

- Optužnica protiv Dodika je politička, usmjerena na to da se obezglavi srpski narod u Republici Srpskoj, a time i uništi trag pravoslavlja i ostatak Srba u FBiH - ocijenio je Radanović.

On smatra da nije u pitanju samo odnos Tužilaštva prema Miloradu Dodiku, nego to "da li Dodik kao Srbin, od Srba izabrani predsjednik Republike Srpske, može da radi svoj posao ili ne može".

Rusija na SB UN-a: Zapad nije mario za Beograd dok ga je gađao osiromašenim uranijumom!

Rusija na SB UN-a: Zapad nije mario za Beograd dok ga je gađao osiromašenim uranijumom!

Sa druge strane, ističe Radanović, Tužilaštvo BiH nije reagovalo, niti se oglasilo na ubistvo Srbina Radivoja Stojanovića u selu pored Kalesije, a već pet dana traje agonija Srba povratnika u selu Tumare pored Lukavca, gdje jednom godišnje nestane po jedan Srbin, a epiloga nema.

On je podsjetio da je prekjuče izvršen napad na Srpkinju Radmilu Simić koju su ekstremisti skinuli nagu i vezali.

Radanović je naveo da su prošle godine zabilježena 62 fizička napada na Srbe u FBiH i na pravoslavna groblja, crkve i kapele, te istakao da se Tužilaštvo BiH nije oglasilo o uništavanju pravoslavnih grobalja u Federaciji.

- U prošloj godini rušeni su pravoslavni spomenici u Sarajevu /pravoslavno groblje `Lemezi` Sarajevo, pravoslavno groblje `Briješće` kanton Sarajevo, pravoslavno groblje u naselju Osijek Sarajevo/, te u u Donjem Vakufu, Mostaru, Zenici, Kladnju, Ključu, Sanskom Mostu. Tužilaštvo BiH nije se oglasilo ni o napadima na pravoslavne crkve i kapele, a teško je naći pravoslavnu crkvu u Federaciji koja je prošla bez oštećenja i da nije barem išarana - podsjeća Radanović.

Ristić: Optužnica protiv Dodika i Lukića - pokušaj rušenja institucionalne snage Srpske

Ristić: Optužnica protiv Dodika i Lukića - pokušaj rušenja institucionalne snage Srpske

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Пратите нас и путем Вибера