Predstavnički dom

Radmanović: Teme predviđene za hitnu sjednicu prave dodatne probleme

  • Извор: СРНА
  • 14.09.2023. 15:30

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da će hitna sjednica ovog doma o bezbjednosti povratnika izazvati dodatne političke probleme u BiH koji trenutno nisu potrebni.

Radmanović je rekao da će hitna sjednica doma biti održana 21. septembra na zahtjev grupe poslanika iz Federacije BiH, nakon redovne sjednice.

"Termin sjednice saopštavam jer mi je to rekao predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara i ovo je jedina poslovnička odredba u kojoj predsjedavajući sam odlučuje bez druga dva člana Kolegijuma doma, a on se kao ozbiljan političar konsultovao sa nama dvojicom i zakazao sjednicu", rekao je Radmanović.


Fudbaler porijeklom iz Banjaluke doživotno suspendovan zbog tuče

Fudbaler porijeklom iz Banjaluke doživotno suspendovan zbog tuče

On je naveo da predsjedavajući Predstavničkog doma zakazuje hitnu sjednicu kada procijeni da je to opravdano.

"Čavara je procijenio da je opravdano, ali se mora reći onima koji misle da mogu svake sedmice sazivati takve sjednice, da se može procijeniti da takvi zahtjevi nisu opravdani. Teme kao što je ova zbog koje je sazvana hitna sjednica, izazivaju političke probleme u BiH koji su nepotrebni u inače teškoj situaciji", naglasio je Radmanović.

Radmanović je naveo da neće biti raspravljano samo o problemima povratnika u Republiku Srpsku nego i o položaju Srba i napadima na njih i njihovu imovnu u Federaciji BiH.

"Postoje dijelovi BiH gdje Srba uopšte nema, pa ih ne mogu ni napadati, a postoje i oni dijelovi gdje ih ozbiljno napadaju, o čemu govorimo, ali ne tražimo posebne sjednice jer one neće donijeti rješenje", istakao je Radmanović.


Anđelković: Šmit najbolje dokazuje da je cilj uništenje Srpske

Anđelković: Šmit najbolje dokazuje da je cilj uništenje Srpske

On je ukazao da će posebna sjednica o ovoj temi izazvati ogroman broj rasprava.

"Čuće se i o napadima na Srbe povratnike i na Hrvate imamo veliki broj rasprava o toj temi koji postaju sve žešći iz nacionalnog ugla, a rješenja nema. To se tako ne radi politički i ovo što grupa poslanka na čelu sa SDA radi, ustvari, je stvaranje dodatnih problema u BiH, a to se tako ne radi", poručio je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje da li će u parlamentu biti razmatrana neka ozbiljna zakonska rješenja koja približavaju BiH Evropskoj uniji, Radmanović je rekao da je usvojeno pet evropskih zakona i da je to ozbiljan napredak, a da je šesti pri kraju da se usaglasi.

"To je osnovna priča koja treba da se radi. Kada je riječ o pravosuđu imamo još jednu važnu stvar koju smo samo dotakli, a to je zakon o Ustavnom sudu BiH o kojem se nismo dogovorili o osnovnim principima. Iz FBiH većinski misle da trebaju ostati strane sudije, a mi mislimo da ne mogu ostati i to je spor od koga zavisi kojim tempom će ići zakon o Ustavnom sudu", pojasnio je Radmanović.

On je poručio da zakon o Ustavnom sudu BiH mora da bude usvojen, te da je bitno da li će to biti sada ili za godinu dana, ali nije presudno.

"Time bismo završili taj proces i važnu stvar", smatra Radmanović.


Lutka s likom Erdogana zapaljena ispred Švedskog Parlamenta

Lutka s likom Erdogana zapaljena ispred Švedskog Parlamenta

On je naveo da će biti još zakona o kojima još nije potpuno postignuta saglasnost.

"Zakon o spoljnim poslovima usvojen je na Savjetu ministara, ali na taj zakonski prijedlog imamo značajnih primjedbi. O tom zakonu ćemo razmatrati na narednoj sjednici u prvom čitanju i vjerovatno ćemo predložit veliki broj amandmana", rekao je Radmanović.

On je dodao da se pokazuje da parlament radi bolje nego neke druge institucije i da se sve što stiže do Parlamentarne skupštine iz Savjeta ministara efikasno završava, pa tako i dio pitanja u vezi sa EU.

"Sada je na Evropljanima da nam kažu da li otvaraju pregovore i da idemo dalje, ali moram reći da procjene govore da EU ponovo nije jedinstvena o tome, da uzaludno pričaju - mi vas čekamo. Tamo postoje jake snage koje neće da pričaju o ovom prostoru koji oni zovu zapadni Balkan", rekao je Radmanović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)