Ambasador BiH u Moskvi

Samardžija: Ambasadori iz Srpske štite republičke institucije

  • 16.08.2023. 08:40

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz srpskog naroda podrškom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću štite institucije Srpske i Dejtonski sporazum, te će svaki pokušaj unitarizacije BiH naići na otpor, izjavio je Srni ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

"Svaki pokušaj unitarizacije BiH na račun rušenja institucija Republike Srpske naići će na snažan otpor naroda, ali i svih njegovih legitimnih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, sviđalo se to nekome u političkom Sarajevu ili ne", naglasio je Samardžija.

On je podsjetio i da tokom postdejtonskog perioda traju stalni perfidni i otvoreni napadi na institucije Republike Srpske.

"Nasilno prenošenje nadležnosti, smenjivanje izabranih zvaničnika, čak i državnih službenika i uskraćivanje prava na rad samo zato što nisu slijedili taj otvoreno neprijateljski i agresivni put rušenja dejtonsko-pariškog ustava BiH u kojem je Republika Srpska ravnopravan i državotvorni entitet sa visokim stepenom državnosti", ukazao je Samardžija.

Samardžija je napomenuo da mirovni sporazum nije potpisan u Nižnjem Novgorodu, niti u Sremskim Karlovcima, već upravo u gradu i državi koja se zaklinje da je zaštitnik demokratije i ljudskih prava, a najviše radi na njegovoj razgradnji.

"Svako onaj ko štiti i brani upravo taj sporazum, koji je bio rezultat dogovora strana u sukobu, suočava se sa političkim i krivičnim progonom samo zato što se ne slaže sa rušenjem institucija Republike Srpske, na čije se čuvanje obavezao ustavom i poverenjem naroda na demokratskim izborima", naglasio je Samardžija.

On je pojasnio da su zato ambasadori iz Republike Srpske stali u zaštitu institucija Republike Srpske jer, kako je pojasnio, ovdje nije samo riječ personalno o Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, već o odbrani institucija na čijem su čelu.

"U svakoj demokratski uređenoj zemlji ambasadori su dužni da rade svoj posao u skladu sa međunarodnim konvencijama, a ne da uređuju politički sistem u zemlji prijema, kakva je, nažalost, dugogodišnja praksa u BiH, na koju se izgleda većina navikla", naglasio je Samardžija i poručio da tako nije bilo, niti će biti, u Republici Srpskoj.

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog, kako su naglasili, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika Republike Srpske.

U pismu se ističe da "činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je riječ o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji".

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)