Амбасадор БиХ

Самарџија: Хоће ли судија Стрика бити смијењен и да ли ће му бити забрањен рад?

  • Извор: СРНА
  • 07.12.2023. 15:32

Амбасадор БиХ Жељко Самарџија истакао је да судија Суда БиХ Мирсад Стрика зна да ничија воља није изнад закона и да на закону почива држава, да не може удовољити вољи, а срушити БиХ, те се поставља питање да ли ће се и он због тога наћи на удару воље или зловоље тог појединца.

У ауторском тексту за Срну Самарџија је навео да је судија Стрика изабран за судију Суда БиХ одлуком Високог судског и тужилачког савјета БиХ сходно закону који је донијела Парламентарна скупштина БиХ, а Милорад Додик је изабран за предсједника Републике Српске на изборима сходно закону који је донијела Народна скупштина Републике Српске.

- Обавезе и надлежности судије Стрике дефинисане су Законом о Суду БиХ, који је донијела Парламентарна скупштина БиХ. Обавезе и надлежности Милорада Додика као предсједника Републике дефинисане су Уставом који је донијела Народна скупштина Републике Српске. Судија Стрика заклео се да ће поштовати и штитити Устав и законе БиХ, а све их је усвојила Парламентарна скупштина БиХ. Милорад Додик се заклео да ће поштовати и штитити Устав Републике Српске, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске - нагласио је Самарџија.

Он је додао да је судија Стрика у свом досадашњем раду судио по законима које је донијела Парламентарна скупштина БиХ, а да је Милорад Додик поступао по Уставу који је донијела Народна скупштина Српске, те да су и један и други радили исправно и једино могуће.

- А, онда је судија Стрика доведен у крајње непријатну ситуацију. Од њега се тражи да погази заклетву, да суди по нечему што није закон, да суди по вољи некога ко нема право да никоме намеће своју вољу, да суди Милораду Додику зато што је поштовао Устав - указао је Самарџија.

Он је додао да судија Стрика зна да је појединац посегнуо за нечим на шта нема право, што је само право парламента.

Такође, навео је Самарџија у ауторском тексту, судија Стрика, као искусан правник, зна да су преседани опасни и да они урушавају правни систем, а то урушава државу.

- Судија Стрика зна да не суди Додику, јер нема за шта да му суди, већ суди БиХ. Судија Стрика зна да ничија воља није изнад закона, а да на закону почива држава. Судија Стрика, судећи по биографији, не може удовољити вољи, а срушити БиХ. Да ли ће се и он због тога наћи на удару воље или зловоље тог појединца? Да ли ће због одбране БиХ судија Стрика бити оптужен да не поштује вољу онога чија воља никога не обавезује? Да ли ће тада из бубња бити извучен неки колега судије Стрике од кога ће се тражити да учини оно што, дубоко верујем, судија Стрика неће урадити? - упитао је Самарџија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм