Ambasador u Rusiji

Samardžija: Konaković nastavlja stopama Turkovićeve

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2023. 10:52

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je da se nastavlja stara praksa djelovanja "duboke države" u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara u vezi sa obilježavanjem nepostojećeg praznika postdejtonske državne zajednice tri naroda i dva ravnopravna entiteta, te poručio da 1. mart Srbi i Republika Srpska nikada neće slaviti.

"Nevjerovatno je da u instrukciji (ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića) stoji da 's ciljem razvijanja svijesti o važnosti praznika' mi treba, po ko zna koji put, da obavijestimo zajednicu BiH u zemlji prijema, a koja je isto tako podijeljena oko tog praznika, kao i ona u BiH", rekao je Samardžija za Srnu.

On je naveo da je bolje da ih obavještavaju o korisnim dogovorima važnim za BiH, a ne o onome o čemu nikada neće biti dogovora, kao što je obilježavanje ovog datuma kao zajedničkog praznika.

"Zašto i kako, pa to ponavljamo već 30 godina, i to svi znaju. Nikada neće Srbi slaviti dan kada je ubijen srpski svat, sa srpskom zastavom u ruci", poručio je Samardžija.

Sa druge strane, istakao je Samardžija, obavještavanje zemlje prijema o prazniku može biti samo u skladu sa zakonom o praznicima koje predlažu i usvajaju institucije BiH i objavljuje Službeni glasnik BiH, a ne stranice "Vikipedije".

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković dostavio je instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, nepostojeći "Dan nezavisnosti BiH", isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković, čime je uzurpirao dejtonske nadležnosti Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom, saopštili su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.