Шеф Делегације ЕУ у БиХ

Сатлер: Брисел нема план "Б" за БиХ

  • Извор: СРНА
  • 11.12.2023. 17:38

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас у Мостару да ЕУ врло мало тога може урадити без снажног ангажмана надлежних домаћих институција, те истакао да Брисел нема плана "Б" за БиХ.

Сатлер је разговарао са представницима Херцеговачко-неретванског кантона о предстојећем самиту ЕУ и земаља западног Балкана на којем ће бити ријечи и о додатним средствима финансијско-материјалне подршке за БиХ.

Он је напоменуо да се нови програм за Балкан зове План за раст и развој у укупном износу од шест милијарди евра предвиђених за регион.

Сатлер је навео да је данас било говора о надлежностима кантона и колико кантони могу допринијети у тој укупној слици.

Амбасада САД о изјавама вјерских вођа код Зенице: То није пут у мир и благостање него у пропаст

Амбасада САД о изјавама вјерских вођа код Зенице: То није пут у мир и благостање него у пропаст

"Разговарали смо о привреди, о потенцијалима, о томе колико ресурса ова регија посједује који је постављају у позицију да може бити супер кантон, посебно када је ријеч о зеленој енергији", изјавио је Сатлер новинарима.

Он је нагласио да је ЕУ највећи инвеститор у БиХ и њен највећи трговински партнер, те подсјетио и да је у току исплата средстава из фондова ЕУ за угрожена домаћинства.

"Дио тих средстава намијењен је и за повећање енергетске ефикасности малим и средњим предузећима, али и домаћинствима. Гради се и коридор `Пет це` који, такође, има велики значај и у овом кантону. Све ово је показатељ да за БиХ нема плана `Б`", навео је Сатлер.

На Јахорини ухапшен један од најтраженијих европских бјегунаца!

На Јахорини ухапшен један од најтраженијих европских бјегунаца!

Он је додао да је, осим привредних потенцијала, за ЕУ важна повезаност, и то не само путем коридора "Пет це".

"Аеродром Мостар је још потенцијал који се не користи у довољној мјери. Ако, с једне стране, погледате број посјета Мостару и Међугорју, видјећете да то није ни изблиза искориштено. С тим у вези смо пружили савјет, али и финансијска средства за студију изводљивости. ЕУ није само пуко тржиште, већ и унија вриједности", казао је Сатлер.

Сатлер је у Мостару разговарао са предсједавајућим Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Џафером Алићем, потпредсједницима Томиславом Мартиновићем и Весном Сараџић, те премијером Маријом Бухач, министрима и посланицима.

Пратите нас и путем Вибера