Šef Delegacije ЕU u BiH

Satler: Brisel nema plan "B" za BiH

  • Izvor: SRNA
  • 11.12.2023. 17:38

Šef Delegacije ЕU u BiH Johan Satler rekao je danas u Mostaru da ЕU vrlo malo toga može uraditi bez snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija, te istakao da Brisel nema plana "B" za BiH.

Satler je razgovarao sa predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona o predstojećem samitu ЕU i zemalja zapadnog Balkana na kojem će biti riječi i o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške za BiH.

On je napomenuo da se novi program za Balkan zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi evra predviđenih za region.

Satler je naveo da je danas bilo govora o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici.

Ambasada SAD o izjavama vjerskih vođa kod Zenice: To nije put u mir i blagostanje nego u propast

Ambasada SAD o izjavama vjerskih vođa kod Zenice: To nije put u mir i blagostanje nego u propast

"Razgovarali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji", izjavio je Satler novinarima.

On je naglasio da je ЕU najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner, te podsjetio i da je u toku isplata sredstava iz fondova ЕU za ugrožena domaćinstva.

"Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i koridor `Pet ce` koji, takođe, ima veliki značaj i u ovom kantonu. Sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana `B`", naveo je Satler.

Na Jahorini uhapšen jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca!

Na Jahorini uhapšen jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca!

On je dodao da je, osim privrednih potencijala, za ЕU važna povezanost, i to ne samo putem koridora "Pet ce".

"Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Ako, s jedne strane, pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, vidjećete da to nije ni izbliza iskorišteno. S tim u vezi smo pružili savjet, ali i finansijska sredstva za studiju izvodljivosti. ЕU nije samo puko tržište, već i unija vrijednosti", kazao je Satler.

Satler je u Mostaru razgovarao sa predsjedavajućim Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Džaferom Alićem, potpredsjednicima Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić, te premijerom Marijom Buhač, ministrima i poslanicima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.