Штетни имејл

СИПА упозорава на преваре: Фирма из БиХ оштећена за милион евра

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) упозорава грађане, а посебно правна лица, да им је у посљедње вријеме пријављено више превара којима су фирме оштећене за значајне износе, а једном правном лицу у БиХ је причињена штета већа од милион евра.

Како је саопштила СИПА преваре су почињене од стране непознатих особа.

"Преваре се врше тако што се правним лицима из БиХ, посредством електронске поште, достављају измјењене инструкције за плаћање њиховим добављачима из иностранства, без сагласности и знања тих добављача, што резултира издавањем налога за плаћање", саопштила је СИПА.

Додају да се на тај начин средства, са рачуна правних лица у БиХ, дозначавају на рачуне у иностранству који су под контролом превараната.

"Дозначена средства се одмах трансферишу даље и у коначници подижу у готовини са неког од рачуна у иностранству чиме се причињава штета правним лицима из БиХ. Постоји значајан број пријава поднесених од стране правних лица из БиХ, која су оштећена  за велике новчане износе, међу којима је у једном случају правном лицу нанесена штета у износу од преко милион евра", наводи се у саопштењу СИПА.

Наводе да су о свему обавијештене ентитетске агенције за банкарство и комерцијалне банке у БиХ, којима је сугерисано да предузму расположиве мјере појачане контроле приликом реализовања ино плаћања са циљем смањења наведене појаве којом се наноси штета њиховим клијентима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: