Bivša ministrica spoljnih poslova

Turkovićeva nelegalno otvorila dva konzulata

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2023. 19:26

Samo dva dana od preuzimanja dužnosti trebalo je Elmedinu Konakoviću da nađe brojne nepravilnosti u radu Bisere Turković. Iz časa u čas se dokazuje da je Ministarstvo spoljnih poslova služilo kao prćija kadrova SDA. Najslikovitiji primjer je otvaranje čak dva konzulata u vrijeme dok je na snazi bilo privremeno finansiranje.

"Otvoreni su konzulati Bosne i Hercegovine u Rijeci i Novom Pazaru. Otvoreni u predizborno vrijeme, krajem avgusta 2022. U budžetu Ministarstva spoljnih poslova nema predviđenog novca za ova dva konzulata, zaposlenih u sistematizaciji nema", navodi Konaković. 

Prema Konakovićevoj računici, sve to koštalo je građane BiH gotovo 80 hiljada evra, bez režija. Pošto novca za tako nešto nema, uslijedili su pritisci da se sredstva preusmjere sa drugih računa.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ odmah je odgovorio da mu ne pada na pamet da šalje novac za takav konzulat. 

"Kada je ministrica Turković očekivala da novac u vrijeme privremenog finansiranja ide iz nekih crnih fondova, ide preko Ambasade u Zagrebu i da se knjiženje svih troškova koje bi budući konzulat imao, vrši Ambasada u Zagrebu. Ja sam to tada odbio, izašao sam u javnost s tim da je to kršenje Zakona i da se na taj način pokušava uvesti Ambasada ali i ja u niz nezakonitosti", izjavio je Aleksandar Vranješ. 

Međutim, Turkovićeva je nastavila po svom. Pare je tražila u Minhenu, gdje se nalazi Centralni račun Ministarstva. Insistirala je da se za konzulate u Novom Pazaru i Rijeci sada novac uplaćuje fizičkim licima. Međutim, ni generalni konzul Vera Sajić nije htjela da učestvuje u tome. Pare su, na kraju, prebacili drugi službenici, odani Turkovićevoj. 

"Državna službenica koja je konzul za finansije, ona je poslušala nalog ministrice Turković. Sa tim parama Turkovićeva zapošljava jednog od službenika Ambasade u Zagrebu kao privremenog otpravnika poslova. Zaposlena je i žena na funkciji tehničkog sekretara, čiji je posao bio da informiše građane i preusmjerava ih na Ambasadu u Zagreb i odgovara na telefonske pozive. Uvidjeli su to i drugi službenici u Ministarstvu, ali nisu dobro prošli", izjavila je Sajićeva.

"Bivša v.d. sekretara MIP Sihana Čaušević Čekić, podnijela prijavu Internoj reviziji i odbila da u tome učestvuje, i nakon sedam dana, sada već bivša ministarka Turković je nju smijenila", dodaje Vranješ. 

Oglasila se i Turkovićeva, pa je na Fejsbuku Konakoviću poručila da je ona tako jačala državu, a da je nova vlast razgrađuje. Poziva se i na to da je konzulate odobrilo Predsjedništvo, ali zaboravlja da je Savjet ministara zadužen za provođenje te odluke. A pošto nije bilo ni Zakona o izvršenju budžeta, nije bilo mogućnosti da konzulati počnu sa radom. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)