Посланик СДА

Тужилаштво БиХ провјерава како је Зилџић дошао до исказнице ОБА-е

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2023. 18:18

У Тужилаштву БиХ у раду је предмет који се односи на особе с Црне листе владе САД, а који се односи и на наводе о злоупотреби капацитета ОБА БиХ, у оквиру којег ће бити затражене информације о наводима који су се појавили о злоупотреби службених легитимација агенције. Информације ће бити затражене од надлежних институција, како би се у оквиру предмета извршиле провјере.

Ово стоји у одговору Тужилаштва БиХ на питање "Аваза" хоће ли ова институција утврдити како је посланик СДА у Представничком дому Парламента Федерације БиХ (БиХ) Салко Зилџић добио исказницу ОБА-е, што је утврђено након хапшења у Србији.

Како је потврђено, у евиденцији ОБА-е званично нема доказа да су Зилџићу издати исказница и беџ ове безбједносне агенције.

Петковић: Истрага мора утврдити откуд Зилџићу исказница ОБА

Петковић: Истрага мора утврдити откуд Зилџићу исказница ОБА

Подсјећамо, Зилџић је ухапшен приликом преласка границе са Србијом када је код њега пронађен пиштољ, за који је имао дозволу у БиХ, али га, према законима Србије, није смио уносити у ту државу, због чега му је одређен једномјесечни притвор.

Одлуку да ће мјесец дана иза браве донио је Виши суд у Ужицу, а на основу Закона о оружју и муницији Србије, којим се каже да, уколико неко посједује дозволу за оружје, а неовлаштено га носи, биће кажњен затвор-ском казном од шест мјесеци до пет година.

Да је код Зилџића пронађено оружје, потврдио је за федералне медије судија Зоран Милинковић.

Посланику СДА одређен притвор у Србији, затражио помоћ Амбасаде БиХ

Посланику СДА одређен притвор у Србији, затражио помоћ Амбасаде БиХ

"Нађен му је пиштољ и муниција за које нема дозволу надлежног органа Србије", речено је за медије.

Зилџић је, како исти преносе, одмах затражио помоћ од Амбасаде БиХ у Београду, а током јучерашњег дана, њега су требали посјетити представници бх. амбасаде.

Оно што треба напоменути јесте да је приликом проналаска пиштоља код посланика СДА пронађена и почасна исказница Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА), а коју могу добити само пензионисани припадници службе.

Наиме, у Правилнику ОБА БиХ о службеним исказницама у чану 61. наводи се да се да се "запосленима дају службене исказнице чија се врста, облик и садржај одређују посебним прописом који доноси генерални директор Агенције", што је одмах отворило питање када и како је она издата Зилџићу.

Гиба и Дуловић мјесец дана иза решетака

Гиба и Дуловић мјесец дана иза решетака

То је додатно закомпликовало случај, а реаговао је и министар безбједности БиХ Ненад Нешић, који је због спорне исказнице затражио од полицијских агенција у Босни и Херцеговини да изврше ревизију свих издатих службених легитимација.

"Ревизијом би требало утврдити коме су све додијељене службене легитимације полицијских агенција и да ли је било евентуалног издавања лицима која на то немају право, чиме се стварају могућности за злоупотребу ових службених полицијских докумената", навели су из Не-шићевог кабинета.

Ту проблемима за Зилџића можда и неће бити крај.

Наиме, спекулише се да би он могао остати и без функције посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ будући да Изборни закон БиХ предвиђа да функционери, којима је изречена казна затвора у трајању од шест мјесеци и дуже, треба да буду склоњени са позиције коју обављају.

Такође, под упитником би могла да буде и његова тренутна страначка функција, а то је предсједник Градског одбора СДА у Тузли.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм