Predstavnički dom BiH

Vulić: Bilo kakvo nepoštovanje poslanika iz Srpske zahtijevaće nekompromisne mjere

  • Извор: СРНА
  • 24.05.2023. 13:02

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH djelimično uvažio zahtjeve Kluba poslanika SNSD-a i preduzeo zatražene mjere obezbjeđenja.

"Mjere i radnje koje su preduzete u pogledu identifikacije svih lica koja ulaze u salu, angažovanost ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića zadovoljavaju zahtjeve Kluba poslanika SNSD", potvrdila je ona.

Vulićeva je napomenula da SNSD-u nikada nije bio cilj da blokira procese, ali i da dalje ostaje pri stavu da moraju biti poštovani i uvažavani kako je to definisano Poslovnikom o radu Predstavničkog doma i Izbornog zakona.

"Bilo kakvo nepoštovanje u narednom periodu poslanika iz Republike Srpske zahtijevaće nekompromisne mjere. Prijava koju smo podnijeli je u proceduri i formalno-pravno smo učinili sve da osiguramo da se poštuju procedure i dignitet poslanika", naglasila je Vulićeva.

Pojačane mjere bezbjednosti ispred zgrade Parlamenta BiH

Pojačane mjere bezbjednosti ispred zgrade Parlamenta BiH

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić odlučio je da danas pojača mjere obezbjeđenja ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, gdje se održava sjednica Predstavničkog doma.

Ranije je Vulićeva uputila inicijativu Nešiću u kojoj traži sprovođenje istrage o prijetanjama srpskim poslanicima koje je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić iznio 19. aprila na sjednici ovog doma.

Vulić: SNSD nikada nije bio kočničar demokratskih procesa

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da SNSD nikada nije bio kočničar demokratskih procesa i odlučivanja u Predstavničkom domu, te da je to i ključni razlog zbog čega danas prisustvuju sjednici ovog doma.

Vulićeva je rekla da poslanici SNSD-a zbog odgovornosti prema građanima prisustvuju današnjem zasjedanju uprkos činjenici da se osjećaju ugroženo nakon prijetnje koju je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić uputio srpskim poslanicima 19. aprila na sjednici.

Amidžić umjesto Tegeltije u Savjetu ministara

Amidžić umjesto Tegeltije u Savjetu ministara

Ona je podsjetila da je uputila zahtjev kojim traži sprovođenje istrage o Zvizdićevim prijetnjama srpskim poslanicima.

"Prijava Kluba poslanika SNSD-a je puštena u proceduru isključivo sa ciljem da sačuvamo dignitet poslanika", pojasnila je Vulićeva.

Ona je rekla da je Kolegijum Predstavničkog doma preduzeo niz aktivnosti po tom pitanju, te da će u buduće biti identifikovano svako lice koje ulazi u salu Predstavničkog doma.

"Znaće se gdje ko sjedi i kako se ko ponaša", rekla je Vulićeva i dodala da je Kolegijum pokazao ozbiljnost u pristupu zahtjevu.

Vulićeva je izrazila zahvalnost i ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenadu Nešiću i direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću jer su bili korektni i postupili u skladu sa svojim nadležnostima.

Vulić traži istragu zbog Zvizdićevih prijetnji

Vulić traži istragu zbog Zvizdićevih prijetnji

"Zahtjev SNSD-a ostaje na snazi i naši uslovi su djelimično ispunjeni, preduzete su mnoge mjere kako bi smo se osjećali bezbjedno i to je razlog zbog kojeg smo odlučili da prisustvujemo današnjoj sjednici", rekla je Vulićeva novinarima u Sarajevu gdje je u toku nastavak sjednice Predstavničkog doma koja je prekinuta 19. aprila.

Vulićeva je rekla da trenutno ne može reći kako će srpski poslanici glasati o tačkama dnevnog reda današnje sjednice, te da će to biti naknadno dogovoreno.

"Izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH su bitne zbog zaposlenih u Oružanim snagama, ali vidjećemo postoji li prostor za amandmansko djelovanje i ono što je važno mi nismo ni u jednom od tih članova našli nešto što se zove prenos nadležnosti i mislim da ćemo naći pozitivno rješenje", rekla je Vulićeva.

Eksperti za imovinu OHR-a su irelevantni

Eksperti za imovinu OHR-a su irelevantni

Ona je istakla i da niko ne treba da se miješa u odluke donesene u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Te odluke se isključivo odnose na primjenu u Republici Srpskoj i dok je Republike Srpske, koja je definisana Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumim, mi ćemo donositi svoje zakone, onako kako mi mislimo da je najbolje", rekla je Vulićeva.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.