Добио санкције

Зашто су Американци раније били нијеми на коруптивно дјеловање Осмице

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2023. 19:25

На удар америчких санкција због криминала и корупције доспјели су бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић и Диана Кајмаковић, бивши замјеник главног бх. тужиоца.

Ако је судити по образложењу америчке владе, Кајмаковић је подржавала мрежу криминалаца и шверцера дрога, а у свему је сарађивала са Осмицом који је тада дјеловао на челу ОБА БиХ.

Бивши високопозиционирани двојац већ раније се нашао и под санкцијама америчког Министарства финансија.

"Kао подршка трговцима наркотицима и другим криминалцима, Kајмаковић је помагала у скривању доказа, спречавању кривичног гоњења и на други начин помагала криминалне активности у замјену за личну корист", наводи се у образложењу санкција.

Иако веома забрињавајуће, овакве информације нису изненадиле јавност, коју је раније шокирала и афера о спорној дипломи бившег шефа ОБА, којег је позиционирала СДА.


Тужилац открио нове детаље о убиствима мале Вање и Панча

Тужилац открио нове детаље о убиствима мале Вање и Панча

Народни посланици Републике Српске упозоравају да је америчка Влада била нијема на коруптивно дјеловање бошњачког двојца док је обављао дужност, па и Осмичиног рада чак двије године послије истицања мандата.

"Сада можда није потребан, није им користан или им је вјероватно стао на жуљ по питању неких других ствари и добио је те санкције. Тако да, ради се једноставно о некој манипулацији, процесима у БиХ", каже Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

"Посебно је питање госпођа Кајмаковић за коју постоје стенограми објављени у јавности да је она учествовала у директној и индиректној комуникацији са опасним криминалцима, мафијашима... И давно је требала бити ухапшена, што сам апеловао у више наврата, али нажалост, она није једина", каже посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Кајмаковићева се нашла на мети још у кандидатури за избор тужиоца, јер је користила криптовану Скај апликацију чијим дешифровањем су углавном разбијани наркокланови, а занимљиво је да је била дио тима који је анализирао те поруке.

Безбједњаци упозоравају да је борба против криминала и корупције безнадежна уколико се не крене од спречавања злоупотребе положаја.


Трагедија: Дијете погинуло у судару, повријеђена цијела породица!

Трагедија: Дијете погинуло у судару, повријеђена цијела породица!

"Уколико се жели у БиХ обезбиједити некакав просперитетан пут на основу Дејтонског мировног споразума и рјешења које је предвидио Устав БиХ, ствари ће се морати мијењати из коријена. Мораће се прије свега у избору кадрова гледати прво професионализација и стручност, етички квалитети, морални квалитети, а онда политичка припадност одговарајућој политичкој партији", рекао је стручњак за безбједност Слободан Жупљанин.

О криминалним радњама у ОБА говори и недавно хапшење Синише Раките у Бањалуци, савјетника актуeлног генералног директора ОБА и бившег савјетника Осмице, и то траговима Скај апликације.

Осумњичен је за откривање информација крим-групама.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.