Сански Мост

24 године по цијели дан брине о слијепом и непокретном сину

  • Извор: Независне
  • 06.03.2024. 10:08

Бејза Дурић из села Горице, које је удаљено десетак километара од Санског Моста, већ пуне 24 године води цјелодневну бригу о своме сину Азеру, који је од рођења особа с потешкоћама у развоју.

Бејза каже како је њен живот у потпуности посвећен болесном сину, па од његовог рођења никада није била у могућности да заснује радни однос или се посвети било чему другом у животу.

Због тога породицу финансијски издржава њен супруг Руфад, запосленик и локалном комуналном предузећу у Санском Мосту.

Бејза каже како је Азер рођен прије времена, његово здравствено стање је било врло тешко, због чега је провео у инкубатору два мјесеца.

То је оставило трајне посљедице по његово психо физичко здравље, Азер никада није стекао моћ говора, од рођења је непокретан и прикован за кревет.


Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

Малинар из БиХ уништио више од пола засада: Ни марку ми нису платили

"Мој син нема ни чуло вида, јер му се због боравка у инкубатору није развила мрежица на очима. Мозак му се такође није развио и брига о њему није лака, то само зна онај ко има болесно дијете. Ипак, мени као мајци ништа није тешко", каже Дурићева.

Додаје како је њен син често дезоријентисан у времену, па често мијења дан и ноћ, због чега она често проводи бесане ноћи.

"Када заспим он ме гурне да ме пробуди, исто тако када је гладан, то је његов једини начин комуникације. Водили смо га љекарима у бројне градове, али без успјеха, јер су они само констатовали трајна оштећења. Након шесте године добио је и епилепсију, па пије јаке лијекове", каже мајка.


Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Истиче како јој је било лакше док је с њима у домаћинству била кћерка, али се она у међувремену удала и отишла од куће. Увјерена је како је до оваквог стања њеног сина довела неадекватна љекарска брига приликом његовог рођења. Мајка каже како добија социјалну помоћ за сина која је сада увећана у односу на неке раније године, али су проблем непрестана поскупљења и инфлација.

Највећи дио времена Азер проводи спавајући и његова мајка каже како не може сједити много времена, па вријеме проводи лежећи у кревету.

Прије шест година је, како каже, преживио тежак напад епилепсије који је замало био кобан, а сваки напад оставља додатне посљедице на његово здравствено стање.

Када је ријеч о лијековима, каже како два лијека за епилепсију добија бесплатно, јер су на есенцијалној листи, док трећи плаћа.

Бејза каже како брига о болесном сину захтијева много енергије, али је мајчинска љубав ипак јача од свега.

"То је моје дијете и ја ћу бринути о њему док год сам на ногама", каже ова храбра мајка.


(Фото: Независне)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: