Po gregorijanskom kalendaru

Banjaluka: Katolički vjernici proslavljaju Božić

  • Извор: АТВ
  • 25.12.2021. 19:00

Ovo je Snježanina želja upućena katoličkim vjernicima, koji su sinoć, tačno u ponoć, dočekali Božić. Zvona na samostanu Presvetog Trojstva u Banjaluci označila su početak molitve. Misa, porodica i pozitivan duh, obilježja su jednog od najvećih praznika katoličke crkve i vjernika koji Božić praznuju po gregorijanskom kalendaru.

"Bila je večera, Badnja večera i sad kad se dođe s ponoćke onda opet malkice meze, kolača i spavanja. Sutra dođu prijatelji, rodbina na ručak i to je to. U krugu prijatelja dobrih i porodice svoje. Ja mislim da je to univerzalna poruka svih ljudi dobre volje mir, mir mir u cijelom svijetu", kažu građani.

Na Božić smo posebno ohrabreni i sigurni u to da se uz vjeru možemo nositi sa svim izazovima koji su s razlogom postavljeni pred ljude, poručeno je sa ponoćke u Banjaluci. 

"Ne smijemo dopustiti da nam Božić ukradu neke druge stvari. Bilo da su to životni problemi s kojima se susrećemo bilo da je to nešto što nam neko drugi nameće, nego ako želimo zaista osjetiti radost Božića onda moramo potpuno prihvatiti Isusa Hrista. To znači prihvatiti onu radost, radost koju nam On daje u svome Božiću", rekao je Domagoj Šimić, gvardijan samostana "Presvetog Trojstva" na Petrićevcu.

Božić, zajedno sa Vaskrsom i Duhovima, spada među tri najveća katolička praznika. Sve ih je važno obilježiti onako kako dolikuje, poručeno je sinoć, ali se ipak ne smije zaboraviti da je pandemija i dalje tu. 

Ujedinjeni u molitvi vjernici poručuju da je najbitnije da dan Hristovog rođenja provedu u krugu porodice. Da Božić proslave upravo tako pogotovo je bitno ove godine, jer pandemija virusa korona još uvijek nije iza nas.



  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена