Sumnja se na ljudski faktor

Bukti požar iznad sela Žarkovo i Tulje

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2023. 18:36

Popovo polje je pod dimom a okolna brda u plamenu. Požar bukti iznad sela Žakovo i Tulje. Za manje od 24 sata stvorila se kilometarska požarna linija.

Ovaj požar buknuo je juče u poslijepodnevnim časovima u neposrednoj blizini puta Ljubinje Trebinje. I ova put se sumnja na ljudski faktor.

Mještani u čudu. Milan kaže da se ovome u sred zime nije nada i dodaje da se ovaj dio Hercegovine zbog čestih požara pretvara u pustinju.

"Do juče je kiša padala i evo ga opet gori ko kad gori, šta da kažem, ne bih se ovome nadao, ljeti kada se zapali pa hajde može od bilo čega, ali ovo sada ne može bez ljudske ruke. Evo vidite krš ovaj i ovo malo zelenila treba ga pretvoriti u pustinju", rekao je Milan Buđen iz sela Žarkovo.

Iako je zima trebinjski vatrogasci idu s požarišta na požariše, Komandir kaže da ih više ništa ne čudi. Kao i uvijek problem je težak teren a nezaobilazan je i vjetar koji se kao namjerno pojavi čim bukne vatra.

"Kada naiđe sušni period, kada naiđe mraz u Hercegovini tada je isušenost tla velika i pogoduje, naročito ljudi sada čiste bašte i pale vatru na otvorenom dođe jak vjetar i odnese ga. Vjerovatno je ljudski faktor uzrok požara, mi smo uredno prijavili MUP-u Republike Srpske", rekao je Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje.

Policija je izašla na teren. Iz Policijske uprave Trebinje šalju apele da se ne pali vatra na otvorenom bez poziva vatrogasaca. Da će savjest konačno proraditi po ovom pitanju nadaju se i vatrogasci.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.