Danas je Tomindan, podrazumijeva se da se ne ide nigdje

  • 19.10.2020. 07:31

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici u ponedeljak 19. oktobra obilježavaju dan posvećen Svetom Tomi.

Apostol Toma prema predanju nije odmah povjerovao u vaskrsnuće Isusa. Tada se Isus Hrist ponovo javio učenicima, a Tomi se tom prilikom posebno obratio da ispruži ruku i dodirne mu rebro kako više ne bi bio nevjeran.

Zapisano je i da je Sveti Toma jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice te je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se vidjelo da je njen grob prazan i da se Bogorodica uznijela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava, a prema broju porodica koji ga slave nalazi se na dvanaestom mjestu slava kod Srba.

Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, budući da je Sveti Toma bio vješt drvodelja, tako da na taj dan ništa ne rade, ali Tomindan takođe praznuju i bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije, zidari...

Srbi od najstarijih vremena za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci dijelili uloge, uzeo pečat od oblaka, ali da nikada ne donosi oluju već samo dragocjenu kišu. Vjeruje se i da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

U nekim krajevima se vjeruje i da Sveti Toma štiti vjernike od vukova.

Postoji i stara srpska izreka "Sveti Toma - sedi doma".

Ona podrazumijeva da se na ovaj dan nigdje ne ide izuzev u crkvu i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина