Изненађујући систем

Дарко Милићевић се грије на лименке: Вани -5, систем избацио 50 степени

  • Извор: Курир
  • 07.02.2024. 14:46

О професору математике и информатике Дарку Милићевићу из Параћина прије непуних 10 година брујала је цијела Србија и то због гријања на лименке.

Нема човјека којег није одушевио својом довитљивошћу иако је у разговорима за медије наглашавао да идеја није његова него да ју је он само примијенио.

Како се конструише и како ради тада је показао на свом Фејсбук профилу.

Наиме, Дарко је од испијених лименки пива направио импровизовани соларни панел помоћу кога зими може да угрије готово цијелу кућу под условом да је напољу сунчан дан, без обзира на то колика је спољна температура.


Ево када почиње исплата пензија у Српској

Ево када почиње исплата пензија у Српској

Професор је кроз серију фотографија приказао корак по корак како је направио црну кутију илити соларни панел који се поставља на спољни зид у коме се направи рупа кроз коју ће у кућу да улази топао ваздух.

Са израдом генијалног изума, Дарко није журио већ је почео још на љето те године, а идеју је добио на Јутјубу. Купио је иверицу, стиропор за изолацију, фарбу, силикон…

Пројекат је трајао неколико мјесеци, али је пред зиму плочу монтирао на јужни зид куће јер су ту сунчеви зраци најјачи.

Његов соларни панел од квадратног метра по сунчаном дану може да произведе и до 700 вати снаге.


Вулић: Не плашим се пријетњи из ФБиХ

Вулић: Не плашим се пријетњи из ФБиХ

"Од љетос, корак по корак и направио сам систем за гријање помоћу лименки. Кад је сунчан дан, без обзира на спољашњу температуру топао ваздух излази из система. Конкретно 31.12.2015. је било ведро, спољашња температура -5, а из система је излазио ваздух од преко 50 степени...", написао је 2016. године Дарко на Фејсбуку уз фотографије које приказују како је изгледао поступак израде ове гријалице, преноси "Курир".

Одушевљење људи на друштвеним мрежама било је огромно, а посебно их је шокирала температура ваздуха који је овај "апарат за гријање" удувавао у кућу.

Дарко је током година систем и модернизовао...


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.