Dozvolu za prometovanje ima samo "Unifarm"

Do lijeka diazepam klizma teško: Cijena četiri puta veća nego ranije

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2021. 18:58

Za jedini spas za djecu koja dobiju epileptični napad, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH ne nudi novo rješenje. Klizmi diazepama i dalje nema u apotekama. Iz Agencije ostaju pri tome da na dozvolu za prometovanje ima pravo samo “Unifarm”.

Sada ne valja dokumentacija druge firme koja je uvozila lijek, ranije je valjala. Roditelji na mukama. Zaliha kod kuće rijetki imaju. Oni srećni koji su zatekli lijek u apotekama, umjesto ranijih 60 KM, sada bi trebalo da izdvajaju 238 KM. Kažu, uspjevaju jer su solidarni. S resornim ministarstvom su u dogovoru za privremeno rješenje.

"Molimo da se izvrši korekcija cijene što se tiče Republike Srpske iz razloga što je kod nas klizma diazepam na listi. Fond zdravstvenog osiguranja je prihvatao u potpunosti cijenu dosadašnju. Primjerice radi, kada dođe klizma diazepam turskog proizvođača u Banjaluku, roditelj mora da doplati cijenu od 60 do 238 KM, što su za nas velika sredstva. Idemo na to da se hitno izvrši usaglašavanje, da Fond preuzme kompletan iznos", rekao je Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

Trajno rješenje bila bi proizvodnja lijeka u Republici Srpskoj. Razmatraju se opcije. Učinićemo sve da taj lijek bude dostupan, poruka je ministra zdravlja. U sve se uključilo i Udruženje magistara farmacije Republike Srpske.

"Gdje bismo vidjeli šta je to potrebno da se ovakva vrsta lijeka proizvodi magistralno u apotekama i koje apoteke za to imaju mogućnost da rade, odnosno ako nemaju mogućnost, koji su to nedostaci i šta bi im trebalo da vidimo, da pomognemo u tom segmentu", kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Dok čekaju na lijek koji znači život za njihovo dijete, roditelji se nadaju da do napada neće doći. Diazepam klizmu koristi oko 250 djece iz Republike Srpske koja imaju epilepsiju. BiH je jedina zemlja u Evropi u kojoj ovaj lijek ne možete naći u apotekama. 



Тагови: