Dragoslav Šinik saopštio

Roditelji bolesnih mališana dobili obećanje: Uskoro rješenje za refundaciju lijekova

  • Извор: Агенције
  • 01.02.2023. 17:34

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, dao nam je obećanje da će učiniti sve kako bi se nedoumice nastale zbog primjene novog Zakona o obaveznom zdravstevnom osiguranju i refundaciji lijekova riješile, kaže za predsjednik Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim licima Gradiška, Dragoslav Šinik, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Fonda zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskog Kliničkog centra.

Na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Saveza za rijetke bolesti, dobili su i obećanje Fonda zdravstva da će staviti na listu A lijekove koje roditelji djece iz ovih kategorija nabavljaju u inostranstvu i potražiti način za refundacije osobama sa rijetkim bolestima.

,,Obećanje ministra Šeranića je da će sve biti u što kraćem roku riješeno. Predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja izašli su sa informacijom da su na našu preporuku izvršili uvid u prošloj godini koji  lijekovi nisu registrovani na A listi, a koriste ih naši korisnici, te da će ih staviti na listu. Tako da su sve te lijekove stavili na A listu, koja sutra ide na usaglašavanje. Usmeno su nam garantovali da bi u roku od deset dana taj proces trebalo da bude  završen i da će roditelji ponovo moći  da izvrše refundaciju kao što su radilli ranije”, objašnjava Šinik za BL portal.

Na sastanku je dogovoreno da sve refundacije za lijekove koje su odbijene u januaru, budu isplaćene.

Što se tiče Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, oni su iznijeli svoje konkretne prijedloge, jer, kako kažu, mnogi koji imaju rijetke bolesti zavise i od “pomoćnih sredstava”, kao što su gaze, kreme, vitamini, ishrana, što se  ne može staviti na A listu, a preskupo je.

,,Oni su dali prijedlog  da se koristi legitimacija Saveza za rijetke bolesti, jer svi su evidentirani preko Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpke i da im se na osnovu toga izađe u susret. Takođe, da Fond nađe rješenje kao što su radili tokom prošle godine”, dodaje Šinik.

(Izvor: BL portal)

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина