Rajčević i Trivić sa predstavnicima Vlade Srbije

Dogovori o sporazumu u oblasti digitalne transformacije društva

  • 30.08.2019. 16:43

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da se razrađuju i dogovaraju detalji sporazuma o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije društva, koji bi trebalo da vodi ka što većoj tehnološkoj i ekonomskoj integraciji Srpske i Srbije.

Rajčević i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarali su danas u Banjaluci sa predstavnicima Vlade Srbije o donaciji 500 digitalnih učionica Republici Srpskoj iz Srbije, koja bi trebalo da se realizuje od naredne školske godine. 

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o digitalnoj transformaciji obrazovnog sistema, a u vezi sa donacijom 500 digitalnih učionica Vlade Srbije. 

On je naglasio da je bilo riječi i o saradnji u oblasti razvoja elektronske uprave kao prvog stadijuma u digitalnoj transformaciji i razvoja društva u Srbiji i Republici Srpskoj, koja je bazirana na znanju i inovacijama. 

Rajčević je podsjetio da su dvije delegacije, sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Srbije Anom Brnabić na čelu, prije mjesec dana imale sastanak u vezi sa ovim aktivnostima, nakon čega su resorna ministarstva dobila naloge da rade na izradi sporazuma o saradnji između Srbije i Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije društva. 

"Razrađujemo i dogovaramo detalje tog sporazuma koji bi trebalo da u konačnoj verziji da vodi ka što većoj tehnološkoj i ekonomskoj integraciji Republike Srpske i Srbije, koji je baziran na digitalnim podacima. Za to imamo pravnu osnovu koja se sastoji u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije", pojasnio je Rajčević. 

Rajčević je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Ani Brnabić, koji su iskazali veliku zainteresovanost da na ovaj način pomognu Republici Srpskoj. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić podsjetila je da je u Republici Srpskoj proces digitalizacije počeo 2012. godine, kada su sve osnovne i jedan broj srednjih škola opremljene računarskom opremom. 

"DŽaba nam sva oprema, ako nemamo nastavne planove i programe, digitalne udžbenike, edukacije nastavnog kadra koji će biti primijenjeni kroz tu tehničku opremu, kako bismo imali zanimljive časove i kako bismo djecu upoznali kako da na nov način savladavaju nova gradiva jer su danas djeca 21. vijeka koja od malena koriste digitalne tehnologije", istakla je Trivićeva. 

Ona je rekla da će početkom nove školske godine eksperimentalno početi primjena digitalnih udžbenika u Republici Srpskoj. 

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Saša Stojanović rekao je da je u Srbiji u prošloj godini u pilot fazi implementirano 2.000 digitalnih učionica, dok je u ovoj godini planirana implementacija novih 8.000 digitalnih učionica. 

"Digitalne učionice nisu samo oprema, one podrazumijevaju i odgovarajuće tehničke preduslove u prostorijama, te sadržaje i obuku za korišćenje tih sadržaja u nastavi", pojasnio je Stojanović. 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u Vladi Srbije Mihailo Jovanović rekao je novinarima da Vlada Srbije dvije godine intenzivno radi na reformi javne uprave i prosvjete. 

"Vlada Srbije je riješila da pokrene projekat razmjene znanja u segmentu elektronske uprave i digitalne transformacije `Javna uprava Srbija digitalizuje` sa Republikom Srpskom", istakao je Jovanović. 

Kada je riječ o reformi obrazovanja u Srbiji, Jovanović je naveo da su informatika i računarstvo obavezan predmet u osnovnim školama, te da je ove godine upisano nekoliko puta više specijalizovanih IT odjeljenja u srednjim školama, dok su na fakultetima podignute kvote na IT smjerovima. 

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина