У Сарајеву

Потписан уговор за дигитализацију

  • Извор: АТВ
  • 03.01.2024. 19:24

Потписан је уговор за набавку опреме за дигитални пренос и емитовање јавних РТВ сервиса у БиХ. На тендеру је прошла бањалучка компанија "Сириус 2010" и компанија "Одашиљачи и везе" из Загреба. Вриједност пројекта је 25,8 милиона КМ без ПДВ-а.

"Уговор је такав да имамо осигурање и финансијско и свако друго за извођење овог посла. Компаније имају референцу, очекујемо успјех и очекујемо да за 18 мјесеци, колико би ово требало да траје, да напокон пустимо дигитални сигнал и укинемо све аналогне предајнике у БиХ", изјавио је Един Форто, министар комуникација и транспорта у Савјету министара.

"Рок за пуштање у рад сигнала, дигиталног сигнала на простору цијеле БиХ је 512 дана од дана потписивања овог уговора. Ми очекујемо да у ових 512 дана сигнал да буде пуштен и цијели систем да буде технички преузет и на располагању јавним РТВ сервисима и свим осталим телевизијама у БиХ који ће учи у мултиплекс", истакао је Влатко Дрмић, помоћник министра комуникација и транспорта у Савјету министара.

Иако су читав тендер пратиле контроверзе, само један од два конзорцијума је испунио услове. Министар Форто је рекао да је тендер често одгађан због приговора на тендерску документацију, на шта су Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара и Канцеларија за жалбе БиХ реаговали како би се неутралисала могућност погодовања једном или мањој групи добављача. На важност пројекта указали су и из компаније "Сириус 2010". за све детаље које се тичу пројекта, кажу, биће доступни.

"Свакако нам можете писмено доставити сва питања и врло радо ћемо одговорити. Ово је ипак пројекат који воде Министарство и министар , тако да бих препустио њима ријеч", рекао је Момчило Ђукић, директор компаније "Сириус 2010" Бањалука.

БиХ је прије 18 година потписала Женевски споразум чиме је преузела обавезу да до јуна 2015. године угаси аналогни телевизијски сигнал.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм