Unija studenata Republike Srpske

Envera Halilovića hitno smijeniti 

  • 31.05.2019. 12:47

Unija studenata Republike Srpske zatražila je od Savjeta ministara u tehničkom mandatu da direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović hitno bude razriješen dužnosti i da se u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova BiH upišu dva javna univerziteta iz Srpske.

Unija studenata smatra da je Halilović neupisivanjem dva javna univerziteta iz Srpske nezakonito i samovoljno postupio, čime su ozbiljno ugrožena prava studenata i profesora iz Republike Srpske. 

Od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatraženo je i da obezbijedi kontrolu i nadzor nad zakonitošću rada ove agencije koja, kako smatraju studenti, ne samo da nije ništa učinila za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja i bolje uslove studiranja, nego, naprotiv, urušava sistem i nanosi štetu ugledu svih studenata i profesora u akademskoj zajednici u BiH. 

"Upozoravamo da ćemo, u slučaju da se nastavi ugrožavanje prava studenata iz Republike Srpske nezakonitim postupanjem i nečinjenjem institucija BiH, biti prinuđeni da preduzmemo druge legalne i legitimne vidove studentske borbe za zaštitu svojih prava, uključujući javne proteste i blokadu institucija", navodi se u saopštenju Unije studenata Republike Srpske. 

Unija studenata od Evropske komisije i Delegacije EU u BiH traži da se studentima iz Srpske omogući nastavak učešća u programima studentske mobilnosti, kao i da se zaštite zakonom garantovana prava više od 30 hiljada studenata iz Republike Srpske, prvenstveno od samovoljnog, nezakonitog i destruktivnog ponašanja Halilovića koji je još na čelu Agencije. 

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović odbio je prije dva mjeseca da izvrši upis u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova dva javna univerziteta iz BiH zbog čega su srpski članovi te agencije na nivou BiH zamrznuli svoj rad u njoj, a protiv Halilovića je podnijeta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.