Boračka organizacija opštine Brod

Institucije Srpske da zatraže Lukajićevo puštanje na slobodu

  • 02.07.2018. 13:38

Boračka organizacija opštine Brod oštro osuđuje hapšenje pukovnika u penziji Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj i traži da nadležne institucije Republike Srpske bezuslovno zatraže njegovo puštanje na slobodu.

"Dane Lukajić je srpski oficir, borac za slobodu koji je u ratu, u svojoj državi, branio svoju otadžbinu i nije bio agresor na bilo čijoj drugoj teritoriji. Bez obzira što vijekovima znamo sa kim imamo posla, ipak je za ljudski um neshvatljivo i neprihvatljivo da Hrvatska planira hapšenje nedužnih Srba na mjestima gdje su oni, Hrvati, ubili na hiljade nedužnih srpskih civila, nejači, djece, staraca", ističu iz brodske Boračke organizacije. 

Borci poručuju da je nedopustivo i da se ne može više tolerisati da se, kada je riječ o ratnim oficirima, primjenjuju dvostruki aršini, odnosno da se za komandni kadar hrvatsko-muslimanskih oficira, za koje se zna, dokazano je i za koje postoje brojni živi svjedoci, ne primjenjuje mjera hapšenja, nego naprotiv, mjera unapređenja i postavljanja na rukovodne funkcije u BiH i opštinama. 

"Jedan od takvih primjera je u opštini Brod gdje funkciju predsjednika Skupštine opštine Brod obavlja Ivo Mijić koji je, kao načelnik štaba 101. Bosansko-brodske brigade HVO-a, direktno učestvovao u ratnim napadima u aprilu i maju 1992. godine na srpski narod u Brodu i u protjerivanju Srba sa vjekovnih ognjišta", ističe se u saopštenju Boračke organizacije Brod. 

Iz ove organizacije napominju da je u tom periodu cjelokupno srpsko stanovništvo protjerano sa svojih ognjišta, a za one koji nisu uspjeli izaći formirano je 10 logora u kojima su Srbi ubijani, mučeni i bacani u Savu. 

"Tu nema aršina, tu nema hapšenja, za to postoje dokazi, materijali, video-snimci, ali za to nema hapšenja! Čak je unaprijeđen i vrši funkciju predsjednika Skupštine opštine Brod, gdje je većinsko srpsko stanovništvo", naglašava se u saopštenju. 

Dane Lukajić /67/ uhapšen je 30. juna u Ličkom Petrovom Selu. NJega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je "počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine".

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином