Semberija

Jedino kukuruz nije izdao

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2023. 19:18

Semberci kažu da ih ove godine jedino kukuruz nije izdao, s obzirom na sve nedaće koje su snašle poljoprivrednike.

"Ja mislim da su svi zadovoljni, ove godine bilo je kiše dovoljno, ja imam njive ovamo prema Drini koje su dobro rodile, malo su ove koje su kamenik, malo lošije rodile, ali sve u svemu 100% je bolje nego što je prošle godine bilo", kaže Mladen Simojlović iz Dvorova.

"Vidim čak neki prijatelji su počeli da beru u klipu, uglavnom dosta je bolje nego prošle godine, bar za 20-30% je rod, prinos bolji", kaže Đorđe Vakčić, Mala Obarska.

Porošlogodišnja suša na sreću nije se ponovila. Vremenski uslovi su bili povoljni pa je i prinos solidan, kažu u ministarstvu.

"Računamo negdje da bi u Republici Srpskoj prosječan prinos kukuruza trebao biti oko 6t po ha, svakako imaćemo parcela gdje će biti po 4, ali i onih gdje će biti 9 i više, ali sve u svemu ako gledamo evo možemo reći da će biti bolje nego prošle godine", kaže Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Ekstremi vremenski uslovi ove godine pokazuju da proizvodnja pod vedrim nebom bez sisema za navodnjavanje, protivgradne zaštite i osiguranja usjeva više nije moguća. Pripremaju se modeli i sistemi za pomoć poljoprivrednicima.

"Mi smo i do sada davali za osiguranje 50% od iznose premije ,planiramo iduće godine da to još povećamo, ako je moguće čak i do 70%", kaže Goran Bursać,

U Republici Srpskoj je svake godine pod kukuruzom prosječno između 125 000 do 130 000ha.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.