Fond

Kako trudnice koje vode trudnoću kod privatnika mogu na bolovanje?

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2022. 09:36

Na trudničko bolovanje trudnice od sada mogu jedino uz nalaz i preporuku ginekologa državne ustanove ili ginekologa privatne zdravstvene ustanove koja ima potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Ali šta ako trudnica vodi trudnoću kod privatnika koji nema ugovor?

"Da li je neko za bolovanje procjenjuje doktor. Kada je riječ o predlaganju bolovanja Pravilnik je deifnisao da ovo pravo predlaže doktor iz ugovorene zdravstvene ustanove, onaj koji ima ugovor sa Fondom. Za bolovanje do 30 dana nadležan je porodični doktor a za duža bolovanja nadležna je prvostepena komisija Fonda zdravstvenog osiguranja", kažu iz Fonda.

Iz Fonda napominju da imaju potpisane ugovore sa više od 90 privatnih zdravstvenih ustanova.

"Da bi trudnica otišla na bolovanje potrebna je prijedlog ginekologa iz ugovorene zdravstvene ustanove. Upravo iz razloga što Fond ugovorene zdravstvene ustanove redovno kontrolše. Cilj nam je da ono što ugovorimo dobiju naši osiguranici u praksi. Privatni ginekolozi koji nemaju ugovor sa Fondom predlažući bolovanje direktno utiču na naš trošak i stavljaju se u istu ravan sa ugovorenim zdravstvenim ustanovama a pri tome mi nemamo mogućnost da ih kontrolišemo", kažu iz Fonda.

Dodaju i da svaka privatna ustanova može da se obrati Fondu da sklopi ugovor.

Opširnije u ovoj temi pogledajte u našem prilogu.

 
Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.