Fond

Kako trudnice koje vode trudnoću kod privatnika mogu na bolovanje?

 • Izvor: ATV
 • 02.12.2022.09:36

Na trudničko bolovanje trudnice od sada mogu jedino uz nalaz i preporuku ginekologa državne ustanove ili ginekologa privatne zdravstvene ustanove koja ima potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Ali šta ako trudnica vodi trudnoću kod privatnika koji nema ugovor?

"Da li je neko za bolovanje procjenjuje doktor. Kada je riječ o predlaganju bolovanja Pravilnik je deifnisao da ovo pravo predlaže doktor iz ugovorene zdravstvene ustanove, onaj koji ima ugovor sa Fondom. Za bolovanje do 30 dana nadležan je porodični doktor a za duža bolovanja nadležna je prvostepena komisija Fonda zdravstvenog osiguranja", kažu iz Fonda.

Iz Fonda napominju da imaju potpisane ugovore sa više od 90 privatnih zdravstvenih ustanova.

"Da bi trudnica otišla na bolovanje potrebna je prijedlog ginekologa iz ugovorene zdravstvene ustanove. Upravo iz razloga što Fond ugovorene zdravstvene ustanove redovno kontrolše. Cilj nam je da ono što ugovorimo dobiju naši osiguranici u praksi. Privatni ginekolozi koji nemaju ugovor sa Fondom predlažući bolovanje direktno utiču na naš trošak i stavljaju se u istu ravan sa ugovorenim zdravstvenim ustanovama a pri tome mi nemamo mogućnost da ih kontrolišemo", kažu iz Fonda.

Dodaju i da svaka privatna ustanova može da se obrati Fondu da sklopi ugovor.

Opširnije u ovoj temi pogledajte u našem prilogu.

 
Tagovi:
 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.