У недјељу помјерање казаљки

Које су добре, а које лоше стране зимског рачунања времена?

  • Извор: Индекс
  • 24.10.2023. 19:30

У нед‌јељу, 29. октобра казаљке на сату ћемо помакнути за један сат уназад. Иако то значи да ћемо добити додатни сат спавања, и даље се води дебата требамо ли укинути традицију мијењања сата, односно љетног и зимског рачунања времена.

Више је оних који заговарају љетно рачунање времена те наводе побољшања која оно има за наше ментално и тјелесно здравље те добробит.

Мање саобраћајних несрећа

Royal Society for the Prevention of Accidents позвао је на укидање зимског рачунања времена тврдећи да помицање сата уназад повећава ризик од саобраћајних несрећа због вожње у мрачнијим зимским мјесецима.

Повећана имуност

Добар сан током зимских мјесеци кључан је за заштиту од прехладе и грипе. Истраживања показују да чак и мала редукција сна може утицати на имунолошки систем.

Мање депресивних епизода

Данска студија из 2017. године, која је обухватила више од 185.000 људи током 15 година, открила је да је прелаз с љетног на зимско рачунање времена повезан с порастом депресивних епизода од 11 посто.

Пад броја срчаних удара

Charlie Morley, аутор књиге Wake Up to Sleep, наводи студију из 2014. године која је пријавила значајан пад срчаних удара у 24 сата након помицања казаљки на сату уназад, преноси Index.hr.


Пратите нас и путем Вибера