Krenuli od nule

Krušedolska zvona okupila brojne izbjegle Srbe sa svojih ognjišta

  • Извор: АТВ
  • 27.05.2023. 20:24

Nekada Kordun, danas Srbija, to je sada dom Evice Šapić, Ostavila je sve, sa porodicom krenula od nule, u rukama je imala goli život. Danas sa sjetom priča o rodnom kraju, srećna što je imala priliku da živi ponovo.

"Dizali smo se 1919., 1941., 1945. i sad opet od 1991.-’95. I opet smo se digli. Bilo je jako teško, sve te nevolje smo prebrodili i rado uvijek dođemo da se družimo sa Krajšnicima, da se podsjetimo na naš zavičaj koji nam je daleko, u srcu je uvijek ali je daleko odavde", kaže Evica Šapić iz sela Malička, Kordun.

Ovo je jedna od priča onih koji su ratnih godina bježeći pred neprijateljskim snagama imali samo jedan cilj. Da ostanu živi.

Nije bilo lako krenuti od nule, bilo je teško ostaviti za sobom tokom života koji je bio iza vas, ali moralo se krenuti dalje kažu oni koji su preživjeli i život nastavili u Srbiji, lakše je bilo jer su ovdje imali podršku i jer su se osjećali kao da su u svojoj zemlji.

Sreća u nesreći je imati svoje, a Srbija je pružila dom i utočište, dala utjehu i nadu za novi početak.

"Nije lako nikome kada ostavlja svoje, ali ipak kada si među svojima snaći će se čovjek. Teško je kada nisi sa svojima, a ipak mi smo Srbi, zajedno živimo kao da su kod svoje kuće", kaže Dragutin Stevanović, Šabac.

Krušedolska zvona su i ove godine, 18.put sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, okupila brojne Srbe izbjegle sa svojih ognjišta. Za sve Srbe stradale u ratovima od 1991. do 1995. godine, u manastiru Krušedol služena je arhijerejska liturgija i parastos.

"Puno je bilo pomjeranja srpskog naroda, od onog raspetoga Kosova, do Baranje i šire, ali se uvijek naslanjalo na ovu svetinju, gdje je ona sakupljala svoj srpski narod", kaže vladika Vasilije.

Danas kada su sve vrijednosti čovječanstva dovedene u pitanje, potrebno je jedinstvo i snaga da se suprostavimo svim atacima na sve što nam se dešava, kažu organizatori.

"Ovo je sabor jedinstva, a ne podijela, ovdje nema ni lijevih ni desnih, ovdje nema ni liberala ni patriota, ovdje smo prije svega kao Srbi I kao ljudi", kaže Veljko Vukelić, predsjednik Organizacionog odbora.

"Ovaj sabor je takođe ove godine od posebnog značaja imajući u vidu velike izazove i iskušenja pred kojima se nalazi Republika Srpska i Srbija, kada nam Srbiji otimaju južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, kada Srpskoj nameću rješenja koja nisu sa Ustavom", kaže Mladen Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Manifestacija Svesrpski sabor "Krušedolska zvona 2023" posvećena je svim Srbima koji su poginuli ili nestali tokom 20. vijeka.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм