Књижевник

Љубивоје Ршумовић открио свој рецепт за дуговјечност

  • Извор: Мондо.рс
  • 22.02.2024. 20:54

Севојно, Кнић и Бајина Башта су мјеста с најдуговјечнијим људима у Србији.

Љубивоје Ршумовић (84), који је рођен у Љубишу на Златибору, открио је шта ради сваког дана, вјерујући да тако себи продужава животни вијек, пише "Мондо".

Најновији подаци открили су да становници Севојна, Кнића и Бајине Баште имају најдужи животни вијек у Србији.

По окрузима, најдуговјечнији становници су Златиборског округа, одакле је родом познати књижевник и пјесник Љубивоје.

Он је рођен у Љубишу, 3. јула 1939. године. Љубивоје је у "Јутру" на Првој открио савјете за које мисли да доприносе дуговјечности.


Пепко одлучио - затварају се радње

Пепко одлучио - затварају се радње

"Свједок сам свега тога. Мислим да је апсолутно у праву онај ко је то рекао. За шалу смо увијек спремни, а гдје је шала, ту има и смијеха. Кажу да смијање продужава живот. То је народна прича, али мислим да има истине у њој. Међутим, нешто друго је засновано на истраживању. Ђорђе Глишић, доктор који је основао Институт Чигота на Златибору и који је започео причу о здравом животу, истраживао је одговоре на питање зашто је Златибор ваздушна бања", рекао је Љубивоје.

Чај од дивље крушке

"Имао сам разговор с њим и питао сам га: 'Професоре, шта мислите, је ли то због вјетрова?', а он је рекао: 'Ршумовићу, то је глупост, свака планина у Србији има своју ружу вјетрова'. Рекао сам му: 'Па то значи да је свака планина у Србији здрава за живот', а он је рекао да је то тачно", додао је.


Погледајте како Путин управља највећим суперсоничним авионом на свијету

Погледајте како Путин управља највећим суперсоничним авионом на свијету

"Међутим, Златибор има специфичну комбинацију минерала у земљи, па самим тим у води и ваздуху. То је такозвана предоминација магнезијума над калцијумом. Она ствара лаке негативне јоне, а познато је да су они драгоцјени за метаболизам и хемопоетику. То је грчка ријеч, односи се на стварање, обнављање крви", објаснио је Љубивоје.

Он редовно пије чај од дивље крушке. Сам га припрема и, како је објаснио, одличан је против високог шећера и холестерола.

Лијек за душу и дуговјечност

"То је остало мени од родитеља, а онда и од дједа Стевана Симовића, који је у Првом свјетском рату био болничар. Прошао је разне битке по Србији. Знао је дати инјекцију, скувати чај и лијечити туберкулозу такозваном кречњачком водом. То је била дједова новотарија. Волио је пјевати уз гусле. Живећи с њим заволио сам српску народну поезију. Заволио сам све око народних лијекова", испричао је Љубивоје.

Он је открио и шта је његов дјед радио кад год би примијетио да је почео кашљати.


Чувеној водитељки дијагностикована језива болест

Чувеној водитељки дијагностикована језива болест

"Кад бих дошао и почео кашљати, он би прво рекао: 'Не дај се, Шуле, не да тебе дјед'. Та реченица пола излијечи. Знао је да таква реченица може бити љековита и то је ширио. Он није био доктор, него болничар, али сви љекари у Ужицу, када би људи дошли с дједовим рукописом, препознали би да је његов и одмах би издали лијекове. Био је невјероватно прецизан, кажу да је са лица могао прочитати дијагнозу", рекао је Љубивоје и открио свој рецепт за дуговјечност.

"Подаци показују да жене живе дуже од мушкараца, а мислим да је то зато што су кроз историју мушкарци имали више брига него жене. У Србији, мушкарци су на неки начин заштитници. Штите своју супругу и уопштено женски свијет помажу у тешким пословима. Мислим да је најважније за здрав однос према животу - ослободити се брига. Нема како, то човјек сам мора донијети одлуку и рећи себи да ће све бити у реду. Ако је човјек позитиван, а поготово ако је ведрог духа, онда мислим да је то пола посла", рекао је Љубивоје.


Жељко Митровић хитно одлучио: Укида се

Жељко Митровић хитно одлучио: Укида се

"Мислим да је лијек за душу и дуговјечност рад. Човјека обавезе могу стићи, притегнути и забринути. Ја волим обавезе зато што могу заповједити шта хоћу урадити. Врло је важно помоћи некоме. Ја свако јутро сједнем за стол с празним папиром и напишем једну пјесму", открио је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.