Leskovac

Napustili biznis i kupili kuću i okućnicu za svega 5.000 evra: Sada uživaju u raju

  • Извор: Курир
  • 30.08.2023. 14:14

Nema koga skorašnja priča o Snežani (63) i Bratislavu Stojiljkoviću (64), rodom iz Leskovca, nije natjerala na razmišljanje.

Ovaj bračni par povukao je potez kakav rijetko ko čini u Srbiji osim ako ga muka ne natjera, a oni su to uradili jer su tako željeli a ne morali.

Rodom Leskovčani, njih dvoje su skoro 20 godina veoma uspješno vodili restoran u Zrenjaninu! Ali su onda, na veliko zaprepašćenje svojih prijatelja, riješili da stave tačku na svakodnevnu jurnjavu zbog posla i da se presele u Gornji Dušnik, selo na obroncima Suve planine koje ima svega stotinjak duša.

Stojiljkovići su u Gornjem Dušniku od starog i napuštenog domaćinstva napravili svoj mali raj na zemlji, za koji kažu da ih je preporodio.

"Ovdje smo dvije godine, a čini nam se kao da smo tu cijelog života. Ne nedostaju nam ni grad, a ni posao kojim smo se bavili. Naprotiv, nema više jurnjave, telefoniranja, dima, stresnih kontrola inspekcija. Uživamo u miru, tišini, čistom vazduhu, zdravoj hrani i netaknutoj prirodi", istakli su Stojiljković.


Zatvara se bh. firma - otkaz za 150 radnika

Zatvara se bh. firma - otkaz za 150 radnika

Prema riječima Snežane i Bratislava, do dolaska u Gornji Dušnik promijenili su više poslova i firmi, a najduže su radili kao ugostitelji u Zrenjaninu. Nikada ranije, međutim, nisu ni pomišljali da bi njihov dom mogao da bude u selu na obroncima Suve planine, u kraju poznatijem kao Zaplanje.

Bratislav Stojiljković je kazao da je do svoje 45. godine radio u nekoliko društvenih firmi u Leskovcu i Vranju, a kada je morao da zatvori svoju štampariju, riješio je da posao potraži u Vojvodini.

"U banji Rusandi kraj Zrenjanina imao sam rođake i zato sam otišao u taj kraj sa namjerom da otvorim restoran brze hrane. Posao mi je dobro krenuo tako da su poslije šest mjeseci u Zrenjanin došli i moja supruga i dva sina", objasnio je Stojiljković.

Prema njegovim riječima, u Zrenjaninu su odlično radili, imali su i svoju kuću, ali kada su se sinovi oženili i otišli iz tog mjesta, riješili su da i oni otuda odu.

"Zapitali smo se šta mi radimo sami u Vojvodini, kada su naši najbliži, sinovi, snaje, unučad negdje drugdje. Mlađi sin se oženio i živi u Beogradu, a stariji sin sa porodicom živi u Leskovcu, tako da smo odlučili da u blizini rodnog grada potražimo sebi svoj novi novi dom. Igrom slučaja nismo ga tamo pronašli već u Zaplanju", kazao je Bratislav.

U potrazi za mjestom na jugu zemlje gdje bi živjeli, Stojiljkovići su obišli okolinu Brestovačkog jezera, kanjon Vučjanke i područje Crne Trave, ali nigdje nisu našli kuću koja bi im potpuno odgovarala.


Hrana bogova: Ova namirnica pomaže u očuvanju srca

Hrana bogova: Ova namirnica pomaže u očuvanju srca

U dijelu Zaplanja gde je Gornji Dušnik, nikada nisu bili i jednom kada je trebalo da se iz Leskovca vrate u Zrenjanin, odlučili su da prođu tim putem.

"Kada smo stigli do brda sa kojeg se vidi cijela Suva planina i Zaplanjska kotlina zastali smo oduševljeni ljepotom koja se pružala pred nama. Bili smo zaprepašćeni. Predio pred nama djelovao je kao sa druge planete i pitali smo se kako je moguće da ga nikada ranije nismo vidjeli", istakao je Branislav.

Prema njegovim riječima, putokaz za ribnjak sa pastrmkama doveo ih je do Gornjeg Dušnika i to mjesto ih je potpuno očaralo.

"Poslije nekog vremena uspjeli smo da nađemo upravo ono što smo tražili - kuću na brdu iznad sela sa koga se pruža pogled na cijelu Babičku goru, a u samom podnožju Suve planine", kazao je Bratislav.

Priroda je božanstvena...

"Odlazimo često u Leskovac kako bi se vidjeli sa sinom, snajom i troje unučadi, ali se već uveče vratimo otuda. Tako je i kad odemo na neko slavlje, odmah uveče vraćamo se u Gornji Dušnik, mada i u Leskovcu imamo veliku kuću i dovoljno prostora za sve", istakla je Snežana.

Sprat u kući koju su kupili, Stojiljkovići su preuredili u dva apartmana za smještaj turista, jer nisu željeli da kuću ostave nezavršenu, a taj prostor njima dvoma njima je višak.


Napravili kućicu na drvetu, sada na njoj zarađuju ozbiljne pare

Napravili kućicu na drvetu, sada na njoj zarađuju ozbiljne pare

"Registrovali smo smještaj i postavili ga na Buking, tako da nam sada dolaze turisti sa svih strana, uglavnom stranci. To nam ne predstavlja neki veliki teret i obavezu, više kao nešto da razbijemo monotoniju i dopunimo malo kućni budžet", kazala je Snežana.

Stojiljkovići su na temelju kuće koju su zatekli kada su kupili domaćinstvo, napravili još dva apartmana i započeli njihovo opremanje, tako da će u dogledno vrijeme turistima moći da ponude i dodatni smještaj.

Novi dom s okućnicom platili 5.000 evra: Uložili, ali vrijedilo je

Svoj novi dom sa okućnicom Stojiljkovići su platili 5.000 evra, ali su mnogo više para uložili u rekonstrukciju i sređivanje kuće po njihovoj mjeri.

Snežana Stojiljković kaže da se za razliku od njenog supruga ona malo teže privikla na život na selu, međutim sada se toliko navikla na mir i tišinu, da joj gužva u gradu teško pada.

"Imamo svoj mir, svoju baštu u kojoj sadimo povrće i voćnjak. Jedemo zdravu hranu, šetamo po pet, šest kilometara skoro svakog dana, beremo ljekovito bilje. Ne žurimo nigdje, pijemo kafu bez gledanja na sat, a to nema cijenu", istakla je Stojiljković.

Ona je dodala da je, dok je radila u restoranu, imala ozbiljne probleme sa kičmom, ali nakon što su došli u Gornji Dušnik, ti problemi su gotovo potpuno nestali, prenosi "Kurir.rs".


(Foto: Facebook)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: