Sela Kup i Klisa

Navršila se 31 godina od stradanja Srba u logoru u Marinom Selu

  • Извор: СРНА
  • 18.11.2022. 08:07

Navršila se 31 godina od stradanja Srba iz zapadnoslavoskih sela Kup i Klisa tokom rata u Hrvatskoj 1991. godine, koji su odvedeni u improvizovani zatvor u Marinom Selu gdje ih 18 nije preživjelo mučenja, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas".

Pripadnici hrvatske vojne policije su u periodu od 12. do 18. novembra 1991. godine uhapsili 24 srpska civila u selima Kip kod Daruvara, pod sumnjom da skrivaju oružje, i Klisa kod Pakraca, radi "izmještanja" stanovništva.

Srbi su odvedeni u Marino selo, gdje su zatvoreni i držani u podrumu improvizovanog zatvora "Ribarska koliba", psihički i fizički maltretirani.

Najčešće metode mučenja su bile potapanje u vodu, priključivanje na induktorsku struju, odsijecanje ušiju, rezanje po prsima i soljenje rana, gaženje nogama, udaranje metalnim šipkama i drvenim palicama.

Samo su šestorica preživjeli mučenja, dok ih je 18 likvidirano, s tim da se za tijelima petorice još uvijek traga.

Za likvidaciju ovih srpskih civila Županijski sud u Osijeku je u junu 2011. od šestorice optuženih pripadnika vojne policije ZNG, osudio dvojicu - Tomicu Poleto na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora, dok je trojicu oslobodio u nedostatku dokaza, a protiv jednog je optužbu odbacio zbog zastare.

"Veritas" napominje da je od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. u logorima "Ribarska koliba" u Marinom selu i "Stara ciglana" u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske pod komandom Tomislava Merčepa, likvidirano prema Veritasovim podacima, više od 100 žrtava, uglavnom srpskih civila.

Većina likvidiranih potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca i Daruvara, ali i sa teritorija opština Garešnica, Kutina, Bjelovar i Zagreb.

Sva ova naselja nalazila su se van područja u kojima se srpsko stanovništvo oružjem suprotstavilo nasilju hrvatskih oružanih formacija.

Poslije hapšenja, bez sudskog naloga, Srbi su dovođeni u ove logore, pojedinačno ili u manjim grupama, gdje su zadržavani nekoliko dana i poslije strahovite torture, ukoliko nisu podlegli mukama, izvođeni su na stratišta i likvidirani.

Županijski sud u Zagrebu je u toku 2005. godine nakon dugogodišnjeg postupka, pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske /Muniba Suljića, Sinišu Rimca, Igora Mikolu, Miru Bajramovića i Branka Šarića/ na kazne zatvora od tri do 12 godina.

Osuđeni su zbog ubistva nepoznatog muškarca i nezakonitog lišavanja slobode i iznude trojice Srba, koji su u oktobru 1991. iz Zagreba dovedeni u Pakračku poljanu, gdje su ih likvidirala nepoznata lica.

Županijski sud u Zagrebu je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio i Tomislava Merčepa, tadašnjeg komandanta rezervne jedinice MUP-a Hrvatske i savjetnika u tom ministarstvu na pet i po godina zatvora jer nije spriječio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila.

Тагови: