Prijem

Njegovati ideju prosvetiteljstva Svetog Save, akademska zajednica na usluzi Srpskoj

 • Izvor: Srna
 • 27.01.2023. 15:06

Članovi akademske zajednice dali su doprinos prilikom stvaranja i očuvanja Republike Srpske, kao i saradnici fakulteta i studenti, rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin na prijemu na Fakultetu političkih nauka povodom Dana Republike Srpske i slave Svetog Save.

"Dali su doprinos i u očuvanju svih nadležnosti zagarantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom. Smatramo da članovi akademske zajednice treba da i dalje utiču i diskutuju na sve teme o izazovima sa kojima se Republika Srpska suočava sada i u budućnosti", rekao je Gajanin.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir istakao je da Srbi, slaveći Svetog Savu, prave most između duhovne i intelektualne tradicije.

"Ono što je potrebno svim Univerzitetima i svim školama je da slavimo ljude koji su postavili temelje prosvetiteljstva i visokog obrazovanja, a to je svakako ličnost Svetog Save", naveo je Budimir.

On je istakao da ja važno poslati poruku zajedništva ali i podsjetiti na vrijednosti za koje su se borili preci – za društvo, obrazovanje i kompletnu zajednicu.

Prijemu na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci prisustvovali su predstavnici Univerziteta u Banjaluci i fakulteta, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, studenti i drugi gosti.

Prije početka u amfiteatru Fakulteta su izvedene himne Republike Srpske i Svetom Savi.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Energo klub

  Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Energo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.