ATV

Žepa

Počelo obilježavanje 31 godine od mučkog ubistva 45 srpskih boraca

  • Izvor: SRNA
  • 04.06.2023. 13:00

Kod Žepe u opštini Han Pijesak počelo je obilježavanje 31 godine od pogibije 45 srpskih boraca, mučki ubijenih u klancu u zasjedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa mučki je napadnuta 4. juna 1992. godine sa okolnih litica u kanjonu Budičinog potoka, prilikom dostave hrane i vode za 13 vojnika koji su obezbjeđivali radio-relejni objekat na uzvišenju Zlovrh, iako je prethodno sa predstavnicima muslimanskih strane bio postignut dogovor da mirno prođe.

Kod spomenika za prva tri poginula borca na lokaciji Riza, koja se nalazi na putu ka Žepi, služen je parastos, a vijence i cvijeće su položili gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, delegacije boračkih organizacije Pale i Istočni Stari i porodice stradalih.

Okupljeni će potom krenuti ka drugom spomen-obilježju, gdje će služenjem pomena i polaganjem vijenaca odati počast za 45 boraca Vojske Republike Srpske, kojih je najviše bilo sa Pala.

Riječ je o nedavno uređenom spomen-obilježju poginulim srpskim borcima kod Žepe, koje se nalazi između Han Pijeska i Rogatice, na liniji između sela Podžeplje, Stoborani i Krivače, koja pripadaju opštini Han Pijesak i mjesne zajednice Žepa u opštini Rogatica.

Tagovi: