Ukazuju na probleme

Protest prevoznika u Banjaluci, ukazali na tri glavna problema

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2022. 11:45

Više od 100 prevoznika i kamiona okupilo se danas na prijedorskoj petlji u Banjauci odakle su krenuli u protestnu vožnju kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika, naveo je tri glavna problema koja utiču na prevoznike, a to su akcize na gorivo, problem sa carinskim terminalima i problem izdavanja licenci.

"Ovo nije blokada, neće je ni biti, želimo ukazati institucijama BiH da imamo probleme. U veoma teškoj situaciji smo", rekao je Grbić.

Dodaje da je situacija u Ukrajini dovela do povećanja cijene goriva, što se odrazilo i na ovu branšu. 

Grbić ističe kako očekuje da se institucije Republike Srpske i FBiH dogovore i bar malo pomognu prevoznicima.

"Ovo je veliki udar na nas. Moraju se odreći dijela akciza. Mi smo imali sastanak sa premijerom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, a čekamo da se održi sastanak Vlade FBIH, da premijer Fadil Novalić podrži ovu odluku", kaže Grbić.

Dodaje da su problem i carinski terminali kao i granični prelazi, gdje vozači više sati provedu u često lošim uslovima. 

Osim toga, kaže Grbić, imaju komplikacije i sa izdavanjem licenci.

"Do sad smo licence tražili od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, pa bi posredstvom Ministarstva komunikacija i transporta BiH došli do tih dozvola. Međutim, sada sa nivoa BiH traže da 60 dana ranije podnesemo zahtjev isključivo njima i da kod njih uzmemo nove dozvole, što po nama nema smisla. Tražimo da to i dalje b ude putem resornog ministarstva, da nam ne odmažu još više", kategoričan je Grbić.

Da su u velikim problemima, potvrdio je i jedan od vozača, Igor Beben koji navodi da ukoliko se ne obrati više pažnje na vozače neće imati ko da vozi.

"Ostaćete gladni ako mi stanemo. Vidite da brašna nema, ulja nema, gorivo sve skuplje, vozača je sve manje. Stvarno nam je dosta. Tražimo podršku svih građana BiH. Pričamo o nekim evropskim standardima, a mi prvi nemamo nikakva prava. Mi tražimo da imamo uslove kao u recimo Hrvatskoj ili nekog drugoj zemlji u Evropi. Jedino tražimo da nas ispoštuju", rekao je Beben. 

Prevoznici kažu da je ovo prvo prvo upozorenje, ali ako ne bude nikakvog efekta, preduzeće još rigoroznije korake





Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.