Poljoprivreda

Rod krompira obećavajući

  • Извор: СРНА
  • 06.07.2022. 17:09

Sadašnje stanje usjeva obećava dobar rod krompira na oko 260 hektara na području opštine Rogatica, navode iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi - Područna jedinica Sokolac, imajući u vidu da meteorolozi najavljuju nekoliko kišnih dana.

Viši stručni saradnik za ratarstvo Jovana Todorović rekla je Srni da je prema podacima iz Odjeljenja za privredu Rogatica na području te opštine pod krompirom oko 260 hektara, od čega je 45 hektara sjemenski krompir.

Ona je dodala da su najveće zasađene površine na Boričkom platou, ali ne zaostaju mnogo ni Stjenice, Gučevo, Sjemeć i ostala mjesta.

U organizovanoj proizvodnji preduzeće "Agros" je zasadilo površine od 30 hektara, od čega su 22 pod sjemenskim krompirom, dok je "Agromont" zasadio 25 hektara, od čega je sedam hektara sjemenskog, a ostatak pod merkantilnim krompirom, najtraženijih sorti na tržištu - agrija, dezire i kenebek.

Porodično gazdinstvo "Agro-plod" zasadilo je krompir na 20 hektara, dok je Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Solanum produkt" na 15 hektara.

Ostatak površine pod krompirom zasadilo je 80 manjih poljoprivrednih i porodičnih gazdinstava, a gotovo svako domaćinstvo proizvodi krompir za vlastite potrebe.

Todorovićeva je naglasila da su joj pri obilasku terena vlasnici parcela zasađenih krompirom rekli da je trenutno stanje na njivama zadovoljavajuće, te izrazili bojazan ukoliko se nastavi period jako visoke temperature.

Ona je navela da je na dosta usjeva zabilježena veće pojava krompirove zlatice, koja može potpuno da uništi usjev, ali da zahvaljujući brzoj intervenciji proizvođača i struke, te pravovremenom i adekvatnom zaštitom, nije zabilježena značajnija šteta, dok značajnije pojave plamenjače nije bilo.

Todorovićeva je podsjetila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, podržava sjetvu krompira i ostalih kultura kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i ostalih proizvođača sa regresiranim dizel gorivom u količini od 100 litara na hektar zasijane površine, kao i kroz druge premije za proizvodnju i distribuciju merkantilnog i sjemenskog krompira.

Ona je dodala da pored finansijske podrške, područna savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede redovno obilazi poljoprivredne proizvođače i usjeve, te prema njihovim potrebama organizuje stručne praktične obuke, predavanja i diskusije s ciljem poboljšanja proizvodnje.

Za naredni period planirano je, kako najavljuje, postavljanje nekoliko mikroogleda sa sistemima za navodnjavanje, kao i uključivanja pametne tehnologije u proizvodnji krompira, s ciljem rješavanja problema klimatskih promjena, koji predstavljaju vodeće probleme u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zahvaljujući geografskom položaju i pretežno srednjeplaninskim klimatskim uslovima područje Rogatice je jedno od najpogodnijih za uzgoj krompira u BiH.

Od 66.437 hektara, kolika je ukupna površina opštine Rogatica, oko 80 odsto je planinsko zemljište nadmorske visine od 800 do 1.900 metara koja predstavlja glavnu bazu za proizvodnju sjemenskog i merkantilnog krompira.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanisjke i Gornjodrinske regije.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)