Koalicija "Dogovor za Bijeljinu"

"Savo Bakajlić zloupotrebljava poljoprivrednike radi predizbornih ciljeva"

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2022. 13:47

Кoalicija „Dogovor za Bijeljinu" upozorava da najnoviji pokušaji politizacije otkupne cijene pšenice i najava protesta pod vođstvom Save Bakajlića predstavljaju novi pokušaj zloupotrebe poljoprivrednika radi unošenja nemira i podjela u društvu kao predizbornog cilja pojedinih političkih partija i njihovih mentora.

Navode da je većina u Skupštini Grada Bijeljina, koju čine odbornici Кoalicije, u ponedjeljak postigla dogovor da se prilikom rebalansa lokalnog budžeta obezbijede dodatna 2 feninga po kg za premije prilikom otkupa pšenice, a  za šta će biti potrebno više od 400 hiljada КM. 

"Zajedno sa prethodno obezbijeđenih 3 feninga, ove godine će iz gradskog budžeta biti isplaćeno 5 feninga po kilogramu otkupljene pšenice, što je najviši iznos koji je obezbijedila neka lokalna zajednica u Republici Srpskoj", saopštili su iz koalicije "Dogovor za Bijeljinu"

Ističu da su ovim mjerama pokazali da su uvijek tu za njihove poljoprivrednike, te da je činjenica da je ovogodišnji gradski agrarni budžet najveći do sad, i povećan je sa 1.1 miliona КM na 1.7 miliona КM.

Dodaju da su sva povećanja agrarnog budžeta došla kao rezultat amandmanskog djelovanja njihove Кoalicije.

Podsjećaju da je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zajedno sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem prekjuče održao sastanak sa 150 semberskih poljoprivrednika.

"Na sastanku je dogovoreno da se za narednu godinu isplati podsticaj od 500 КM po hektaru za sjetvu pšenice, kao i da se za agrarni budžet Srpske izdvoji više od 150 miliona КM. Takođe, dogovoren je i novi sastanak pred sjetvu, kako bi se ponovo razgovaralo o problemima u agraru i načinu prevazilaženja istih", kažu iz ove koalicije.

Tvrde da ovo pokazuje koliku oni zapravo podršku pružaju poljoprivrednicima, ali da to neki pojedinci ne žele priznati i nastavljaju sa glupostima. 

 "Ovo su konkretne mjere podrške, ali to Bakajliću i njegovim mentorima nije bitno. Bitno im je da prijetnjama i ucjenama traže tematsku sjednicu Skupštine Grada, iako znaju da Skupština nema nadležnost za ono što traže i da se na istoj mogu samo usvojiti zaključci, koji pritom nisu obavezujući. Takođe, na redovnoj sjednici Skupštine grada održanoj 29.06. je već razgovarano o ovoj temi", rekli su iz koalicije "Dogovor za Bijeljinu".

Dodaju da su ovakvi potezi pojedinaca očigledan pokušaj da se od Skupštine Grada Bijeljina napravi poligon za njihovu ličnu promociju i predizbornu kampanju, a bez iskrene želje da se pomogne poljoprivrednicima, te da oni ovakvo ponašanje neće dozvoliti.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.