Имају другачије механизме

Ситуације које су најопасније када нестане дијете

  • Извор: Телеграф
  • 28.03.2024. 08:44

Дјеца имају потпуно другачије и крхкије физиолошке механизме којима одржавају стабилност организма, а у екстремним ситуацијама као што је гладовање или неуношење воде дијете од двије године без воде може од једног до три дана, а без хране максимално пет дана, рекао је за Танјуг др Габриел Видовић, специјалиста педијатрије ДЗ Звездара.

"Највећа заблуда коју одрасли имају је да је дијете мали човјек, али није. Дјеца имају потпуно другачије и крхкије физиолошке механизме којима одржавају стабилност организма!, истакао је он.

Како је навео, код одраслих у екстремним ситуацијама као што је гладовање или неуношење воде важи правило тројке: три минута без ваздуха, три дана без воде и три недјеље без хране.

"Код дјеце је све то много теже. У овом узрасту од двије године без воде дијете може од једног до три дана, без хране до пет дана. Дијете овог узраста изгубљено у природи је екстремно уплашено, због сепарационог страха - одвојености од родитеља, нема сложене мисаоне процесе и бесциљно ће лутати што додатно отежава потрагу. Такође није способно пронаћи заклон", рекао је Видовић.

Откривено ко је возио зелени пунто у вријеме Данкиног нестанка

Откривено ко је возио зелени пунто у вријеме Данкиног нестанка

Према његовим ријечима, јучерашња киша може помоћи јер ће дијете доћи до воде.

Нагон за самоодржањем је најјачи нагон човјека, додао је он, иако, како је навео киша и хладноћа код дјетета врло брзо доводе до пада тјелесне температуре - хипотермије која може брзо да угрози дијете.

Игор Јурић о нестанку мале Данке: Вјерујем да ће се данас ријешити

Игор Јурић о нестанку мале Данке: Вјерујем да ће се данас ријешити

Хипотермија је стање пада тјелесне температуре испод 35 степени целзијуса и доводи до лаганог гашења функција тијела уколико иде испод 31 степен, објаснио је Видовић.

"Са друге стране неуношење хране код дјетета брзо изазива низ метаболичких промјена и дијете улази у стање хипогликемије које је такође опасно по живот. Због свега наведеног потребно је реаговати у што краћем периоду. На крају, иако дијете није мали човјек, дјеца су велики борци. Сјетите се потреса у Турској и преживјеле бебе која је под рушевинама издржала 128 сати", рекао је др Видовић”.

Подсјетимо, Данке Илић (2) из Бора нема већ три дана. Она је нестала у уторак око 13.45 сати у тренутку када је њена мајка давала воду другом дјетету. На себи је имала љубичасте панталоне, маслинасту јакну и везан репић.

Због Данке се по први пут у Србији огласио систем Амбер Алерт.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.