Семберија

Сјетва пшенице у завршној фази

  • Извор: АТВ
  • 19.11.2023. 19:36

Сви оптимални рокови за овогодишњу сјетву пшенице у Семберији су помјерени. Иако је производња ове житарице у овој години тотално неисплатива, пољопривредни произвођачи охрабрили су се да ипак уђу у своје њиве, а радове су привели крају. Овај пут засијали су 25% мање у односу на прошлу сезону. Ако би добили већи подстицај за пшеницу можда би и успјели да стану на ноге, кажу.

Због тога су ресорном министарству упутили захтјев за одржавање састанка, како би се дефинисала средства намијењена за ратаре. 

"Тражили смо углавном она средства која су била прошле године за производњу пшенице, да се исплати ове године. Не мислим на средства по хектару него на укупно издвојена средства која су била, нисам сигуран, али по нашој некој рачуници мислим да би тај подстицај по хектару ове године требао да буде ту негдје око 650 марака, можда чак и 700", каже Бошко Радић -  предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије".

"Ми осмог рецимо сад овог новембра, ја сам у своје вријеме све морао урадити. И дубоко узорати, и да буде пшеница посијана и дрва довежена и све да буде урађено рецимо што је на селу. Међутим, то сад иде тек и у јануару", каже Петар Драгојловић – пољопривредни произвођач из Амајлија. 

Суво земљиште, тешко за механичку припрему довело је до кашњења сјетве па су пољопривредници били приморани да чекају да падне довољно кише. Стање у пољима је шаролико. На малом броју парцела пшеница је посијана у оптималном року и увелико је поникла, а ипак већина пшенице тек ниче јер је посијана у последњих 7 до 10 дана.  

"И кад је у питању сјетва послије оптималног рока, моја препорука је пољопривредним произвођачима да се повећа количина сјемена по јединици површине за неких, сваким даном кашњења 1% се повећава количина сјемена и обавезно је ђубрење НПК хранивима свих стрних жита", каже Станко Тадић – агроном.

Откупна цијена пшенице ове године у Српској кретала се око 30 пфенинга и дупло је нижа била у односу на ону из прошле године која је износила 65 пфенинга. У пекари једна кифла тренутно кошта као и килограм ове житарице. Додатни проблем пољопривредницима из Семберије прави и увозно брашно које обара цијену домаће пшенице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.