Dobili mašinu za vađenje krompira

Stigla pomoć za stanovnike Srpskog Kupresa

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2021. 19:26

Oko 150 domaćinstava u Srpskom Kupresu živi od uzgoja krompira. Da povećaju zasađene površine i zarade za život stigla im je pomoć. Dobili su mašinu za vađenje krompira kja će im pomoći u tome.

"To će značiti puno, zante koliko bi sad ovo trebalo ručno sa maotikom vaditi. Koliko bi vam trebalo dana? Trebalo bi, dvije osobe, recimo tri četiri dana da to sve sredimo. Onako će to za nekolikos ati, traktor mi imamo i onaj motokultivator. Kažem vam to će nam puno značiti, još jedno se zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali", kaže Đuka Zubić.

"Prošle godine recimo mi smo iamli nekih 200 kvadrata posijanog krompira i to smo tri dana vadili. Ove godine to možemo za možda neih sat vremena da odradimo. Planiramo u buduće, ako Bog da, budemo živi zdravi, da više posijemo tog krompira i da se više bavimo time. Još kad bi bilo da se može negdje prodati taj krompir, da bud tržište da se nađe za taj krompir da se može izvesti, da se može prodati mislim da bi se svi bazirali na to", rekla je Mirjana Zubić.

Glas da je potrebna vadilica za krompir do Ministarstva poljoprivrede stigla je zahvaljujući zamjeniku načelnika, Jovani Kureljušić, vojvođanka, kupreških korjena, kaže želi olakšati život mještanima. 

"Zahvaljujem se Minsitarstvu na tome, jer ovdje je uglavnom starije stanovništvo, ovo će njima mnogo značiti. A možda i neki mladi prošire proizvodnju krompira. Na lakši način će to uraditi", kazala je Jovana Kureljušić, zamjenik načelnika opštine Srpski Kupres.

"Zaista znamo u kakvim se usloviam živi. Ovdje je poljoprivreda na malim parcelama, jako je teško, treba svaki komad zemlje oteti od kamena i proizvesti tu. Odlučili smo se uz pomoć priajtelja koji su iza mene da danas doniramo ovu mašinu opštini Srpski Kupres", rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra za stručne usluge u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Mještani će napraviti spsisak domaćinstava, da bi pomoć stigla u svako domaćinstvo.

Bavljenje stoačrstvom i uzgoj krompira glavne su poljoprivredne djelatnosti u Srpskom Kupresu. Stanovništvo kaže da bi se time uspješnije bavilo potrebna im je voda. Izgradnja seoskog vodovoda je skupa, ali bi im dobro došla cisterna. 



Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана