Fenomen

Stižu tropski dani: Ljeto se ne predaje, biće i do 32 stepena

  • Извор: Б92
  • 08.09.2023. 17:05

Nastavlja se ugodno toplo vrijeme, a narednih dana Srbija će se zbog uticaja jedne veoma interesantne pojave, vratiti u tropske dane kao usred ljeta. U BiH će temperature dostizati i 32 stepena.

Nad zapadnom i centralnom Evropom i nad oblašću Alpa prostire se veoma izražen termički greben, a njegov položaj je takav da on u sinoptici predstavlja omega bloking.

Dakle, ovaj sistem sprečava prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantskog okeana prodre na evropsko kopno, zbog čega će snažan ciklon sa Atlantika donositi obilne padavine i niže temperature Španiji i Portugaliji.

Kovid se širi, a zemlje ćute

Kovid se širi, a zemlje ćute

Istovremeno, snažan ciklon koji je prethodnih pet dana potopio Grčku i pojedinim predelima doneo kiše koliki u prosjeku padne i za dvije godine, premješta se svojim centrom prekog Jonskog mora dalje od evropskog kopna, odnosno na obali Libije. Centar visokog pritiska u sklopu omege bloking i grebena nalazi se nad zapadnom Evropom, pa je tako u Franucskoj vedro i vrelo, uz vrlo visoke temperature.

Dakle, pod uticajem napomenutog sistema i visokog vazdušnog pritiska, vreme u Srbiji narednih dana biće sunčano i pravo ljetnje.

Za vikend će duvati slab do umjeren sjeveroistočni, istočni i jugoistočni vjetar, pojašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

Sramne riječi žene koja je pokosila malog Matiju (2): Oglasila se i majka!

Sramne riječi žene koja je pokosila malog Matiju (2): Oglasila se i majka!

Jutra će biti svježa, u dolinama i kotlinama sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu oko 16°C.

Tokom dana biće toplo, maksimalna temperatur za vikend od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C.

Još toplije biće početkom sljedeće sedmice, jer će se nad našim područjem prostirati visinski termički greben sa jugozapada, a u sklopu njega očekuje se priliv još toplije vazdušne mase sa Mediterana.

Penzionerima isplaćena pomoć za grijanje

Penzionerima isplaćena pomoć za grijanje

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32-33°C. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće malo svježije, maksimalna temperatura do 29-30°C.

Očekuje se i pojačanje jugoistočnog vjetra, pa će u utorak i u srijedu u većem dijelu Srbije duvati umjeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, planine, Vojvodina, Beograd), na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 80 km/h.

Inače, jugoistočni vjetar i pad vazdušnog pritiska biće uvod u promjenu vremena, koju će donijeti četvrtak.

U Foči oduzeto 64 kilograma marihuane

U Foči oduzeto 64 kilograma marihuane

Sredinom sljedeće sedmice blago će se narušiti sistem i greben nad našim područjem, u prodor hladnog fronta sa sjevera.

Već u srijedu uveče u sjeverozapadnim, a u četvrtak i u ostalim predjelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vjetra na severozapadni.

Očekuje se pad temperature za 5 do 7 stepeni, ali se očekuje i dalje ugodno toplo, uz prosječne temperature za sredinu septembra koja iznosi od 23 do 27°C.

Misterija riješena: Otkriveno šta je uzeo dječak iz Kragujevca

Misterija riješena: Otkriveno šta je uzeo dječak iz Kragujevca

Ovo pogoršanje vremena biće kratkog daha i već sledećeg petka sledi stabilizacija vremena, pa će naredni vikend donijeti pravo ljetnje vrijeme.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм