Prinuđeni na takav potez

Strani radnici su naša realnost

  • Извор: АТВ
  • 16.07.2022. 18:55

Za firmu iz Usore, radnici metalskih struka "iz uvoza" postali su realnost. Obezbijedili su im, kažu, dobru platu, smještaj i druge uslove. Kažu, bili su prinuđeni na takav potez.

"Ja sam svojim Turcima, koji su juče počeli raditi, obećao platu 1.000 evra, smještaj i dva obroka. Evo, ako ima takvih, sličnih radnika, neka dođu", kaže Mijo Ćosić, vlasnik firme iz Usore.

Sve je više Indijaca, Nepalaca, radnika iz Turske ili Bangladeša koji za rade za domaće firme. Ima ih u građevinarstvu, polako ulaze u ugostiteljstvo, angažovani su na farmama. Nedostaje radnika, kažu u Uniji udruženja poslodavaca. Radna snaga se, zbog toga, mora ''uvoziti''. Ove godine kvota za građevince je popunjena za nekoliko sedmica.  

"Ove godine smo već u aprilu potrošili svih 600 dozvola. Za očekivati je i u drugim sektorima da se pojave strani radnici. Bolje je da u tom slučaju imamo stranu radnu snagu zaposlenih kod domaćih poslodavaca nego da se moraju angažovati strane kompanije opet sa stranim radnicima", rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca. 

Uvoz stranih radnika nije rješenje na duge staze, kažu u Savezu sindikata. Smatraju, kratkoročno su rješenje za neke poslove.

"Ne uvoze oni radnike iz Austrije i Slovenije, nego odakle ti radnici dolaze koji bi bili spremni da rade za najnižu platu. Ali se radi o tome da li ti radnici mogu da zamjene naše radnike koji su se ovdje školovali, obučeni, stekli određene diplome i znanja i onda otišli. Besplatno su ih ustupili zapadnoevropskim zemljama da rade tamo, a nama dolaze nekvalifikovani radnici", rekao je Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata Srpske. 

Oni koji se bave posredovanjem u zapošljavanju kažu da treba biti pažljiv i dobro pripremiti teren za stranu radnu snagu. U suprotnom moglo bi da bude više štete nego koristi. 

"Kao rezultat može da vam se desi da vam dođu, da mi uvezemo u ovu državu, ljude sumnjivog porijekla i sumnjivih namjera. Posljedično, ako oni imaju male plate, a žive na ovom prostoru kao i mi, možda će u jednom trenutku poželjeti više ili im neće biti dovoljno to što zarađuju pa će onda krenuti stopama kriminaliteta", ističe Miroslav Vukajlović, Agencija za zapošljavanje "Spektar". 

Dok poslodavci zapošljavaju strance, podaci Zavoda za zapošljavanje na kraju prošlog mjeseca pokazuju više od 200 nezaposlenih u građevinarstvu, toliko u ugostiteljstvu i skoro 400 u poljoprivredi, lovu i šumarstvu. Potrebe poslodavaca i njihove kvalifikacije, izgleda, nisu se poklopile. 



Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм