Повећање у односу на прошлу годину

Сваки дан у Српској се изда близу хиљаду антидепресива

  • Извор: Глас Српске
  • 10.11.2023. 09:52

Грађанима Републике Српске за десет мјесеци ове године љекари су прописали 285.502 рецепата за антидепресиве и лијекове за смирење, што је за 12.128 више у односу на исти период лани, а један од разлога повећања је, истичу стручњаци, чешћа појава депресије и анксиозних поремећаја код становништва.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да су лијекови који д‌јелују на нервни систем међу најпрописиванијим медикаментима и налазе се на високом трећем мјесту.

Када је ријеч о лијековима за смирење, у фонду наводе да љекари најчешће прописују “алпазолам”, а од антидепресива је то “серталин”.

- Од јануара до краја октобра ове године прописана су 285.502 рецепта за лијекове који д‌јелују на нервни систем, а трошак је 2,7 милиона КМ. У истом периоду лани љекари су прописали 273.374 рецепта за антидепресиве и лијекове за смирење, а трошак је био 2,5 милиона КМ - рекли су у фонду.

Квалитет сна као један од главних узрока депресије

Квалитет сна као један од главних узрока депресије

Додали су да у укупној потрошњи лијекова на рецепт трошкови за медикаменте који д‌јелују на нервни систем чине 4,9 одсто.

- Финансирамо лијекове за смирење и антидепресиве који се налазе на нашој листи медикамената и који се издају на рецепт. Осигураници који су ослобођени партиципације за лијекове са листе А не плаћају ништа, док остали плаћају партиципацију. За лијекове на листи Б сви осигураници плаћају партиципацију у износу од 50 одсто, без изузетка - појаснили су у Фонду здравства.

Начелник Од‌јељења за психијатрију у Универзитетској болници Фоча Драган Јовановић истиче за “Глас” да огроман број људи и код нас и у свијету болује од психичких болести и има потребу за медикаментима.

Посљедњи снимак Мерилин Монро

Посљедњи снимак Мерилин Монро

- Према садашњим показатељима ове године смо на од‌јељењу имали више лежећих болесника у односу на лани, што самим тим значи да смо прописивали и више лијекова - рекао је Јовановић.

Он је навео да је депресија, по статистикама најразвијенијих земља, избила на прво мјесто код жена у односу на све друге болести те да се тај тренд прелива и на наше подручје.

- И жене у Српској и те како оболијевају од депресије, јер и ми смо дио западне цивилизације, нема велике разлике у односу на развијене земље. Сам начин савременог живота је подлога за настанак депресије, свакодневна неизвјесност и стрес доводе до тога да имамо све већи број депресивних особа. Један број проблема психичке природе у вези је са актуелном социоматеријалном ситуацијом грађана - навео је Јовановић.

Нови снимак Хофмана: Туче човјека и урла

Нови снимак Хофмана: Туче човјека и урла

И познати бањалучки психолог Александар Милић тврди да у друштву постоји све више депресивних и анксиозних особа.

- То је посљедица бројних фактора, прије свега социјалног, који је повезан са условима живота, нарушеним породичним односима, нарушеном личном равнотежом. Све је више људи нарушеног менталног здравља, али им се искључиво фармаколошким приступом лијечења не може помоћи. У пракси заштите менталног здравља недостаје нам шири психотерапијски приступ и то је један од разлога пренаглашене употребе лијекова - сматра Милић.

Антибиотици

Када је ријеч о потрошњи антибиотика, у Фонду здравственог осигурања РС кажу да су љекари за десет мјесеци ове године прописали 166.714 рецепата те да је трошак за ту врсту лијекова око 970.000 КМ.

Радници у Њемачкој објављују своје платне листе: Ево гдје се зарађује више од 3.000 евра

Радници у Њемачкој објављују своје платне листе: Ево гдје се зарађује више од 3.000 евра

Додају да је у истом периоду лани прописан 170.671 рецепт, док је трошак износио око 902.100 КМ.

- Од антибиотика се најчешће прописују “амоксицилин” и “цефалексин” - рекли су у фонду и подсјетили да се антибиотици у апотекама не могу добити без рецепта.

(Глас Српске)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска