Nastava počinje 01. septembra

Sve je spremno za novu školsku godinu u Republici Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 29.08.2022. 18:46

Koju svesku, kakvu pernicu, dileme su koje ovih dana muče većinu đaka. Ali Vuka baš i ne. Kaže da mu te sitnice nisu toliko bitne. Od mnogih svojih vršnjaka se razlikuje i po tome što polazak u školu jedva čeka, a za četvrti razred je danas obavio i posljednje pripreme.

Poželio sam se drugara i učenja", rekao je Vuk Vuković

S druge strane, roditelji svoje muke ne kriju. Od udžbenika do školskog pribora, sve je skuplje u odnosu na prethodnu godinu. Tako je komplet za 6. razred 211 KM, za 7. 212 KM, za 8. najskuplji, čak 249., a za 9. 234 KM. Za prva četiri razreda besplatne udžbenike je svima obezbijedila Vlada Srpske. 

"Radne sveske koje su bilo 5 i po KM, sada su 10, udžbenici su od 12 do 15 u zavisnosti od predmeta, strani jezici su u kompletu knjiga i radna sveska 25 KM i za engleski i za njemački", rekla je Nena Dakić iz knjižare "Kultura".

Ako je uz sav školski pribor potrebna i nova školska torba, sve i da biraju najjeftinije, roditelji moraju izdvojiti barem 120 KM za jednog đaka. 

Nisu samo skuplji udžbenici novi udar na novčanike roditelja koji djecu pripremaju za novu školsku godinu. I školski pribor je poskupio i to preko 30 odsto. Tako će za običnu svesku A5 formata morati izdvojiti najmanje 1 KM. 

Bez obzira na cijene udžbenika i pribora, u školu se mora. Za novu školsku godinu u svim školama Srpske sve je spremno, pa tako i u banjalučkoj "Jovan Cvijić". 

"Sve je uobičajeno učionice su spremne, nastavnici i profesori su spremni. Podjela udžbenika je u toku, organizovan je i produženi boravak i možemo početi", rekla je Mila Čudić, direktor OŠ "Jovan Cvijić".

"U osnovne škole će sjesti 85 hiljada učenika, odnosno 36 hiljada učenika u srednje škole. Prema informacijama kome su u ovom momentu dostupne ministarstvu, a koje nam dostavljaju škole, sve je spremno za početak nastave i po pitanju uslova i po pitanju prosvjetara", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama Srpske počinje u četvrtak, 1. septembra. Dobra vijest je da će ove godine 125 prvačića više nego lani sjesti u školsku klupu.

Тагови: