Јубиларни 25.

Светосавски бал 18. јануара у Бечу, средства намијењена бањалучком Даун центру

  • Извор: СРНА
  • 15.01.2024. 07:43

Јубиларни 25. Светосавски бал биће одржан у четвртак, 18. јануара у Бечу, а прикупљена средства намијењена су Даун синдром центру из Бањалуке.

Традиционални Светосавски бал биће одржан у 12 сала и на четири позорнице раскошне бечке царске палате Хофбург, уз присуство бројних учесника и посјетилаца, саопштио је организатор ове свечаности Српски центар у Бечу.

Током шесточасовног сценског програма биће извођене нумере класичне, староградске, рок и електронске музике.

Организатори подсјећају на дугу историју Светосавског бала која датира чак 160 година у прошлост, а која је прекидана само силом историјских прилика.

"Баш с тим мотивом, на пола пута између његовања историје и традиције и хватања тока с новим временом, овај амбициозан подухват окупља најбоље од српске дијаспоре и саме матице и поново бива мјесто сусрета занимљивих људи и идеја", истиче се у саопштењу.

Бањалучанин нуди бесплатне услуге шлеп-службе особама с инвалидитетом

Бањалучанин нуди бесплатне услуге шлеп-службе особама с инвалидитетом

Из Српског центра наводе да је Беч, као град високе културе и хабзбуршке традиције, истовремено и други дом Вука Стефановића Караџића, самим тим и дио српске културне историје, па је и логично мјесто за овакво окупљање.

"На важност самог бала, као и на дјеловање српске заједнице у аустријској пријестоници, указује и чињеница да је управо Светосавски бал једини инострани бал међу 14 најсвечанијих балова који се одвијају у престижном Хофбургу", напомињу из Српског центра.

Бал је дио светосавских свечаности, а партнер ове године је Аутономна Покрајина Војводина.

Након ерупције вулкана, у Исланду лава стигла до кућа

Након ерупције вулкана, у Исланду лава стигла до кућа

Карте се могу купити на званичном сајту Светосавског бала (savaball.at), гдје се могу наћи и детаљне информације о учесницима и самом догађају.

Српски центар у Бечу постоји од 1995. године и бави се промовисањем и афирмисањем српске традиције и савремене културе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска