Даун синдром центар

Ђајић и Јелић о Светосавском балу: Стигма је бачена на кољена

  • Извор: АТВ
  • 22.01.2024. 12:28

Традиционални Светосавски бал одржан је у Бечу, а на њему су присутни показали велику хуманост и прикупили средства за Даун синдром центар Бањалука.

Утисци са Бала се још увијек слијежу, и чланови Даун синдром центра још увијек осјећају нестваран догађај, каже Зоран Јелић, директор Центра.

Амбасадор Даун синдром центра Владо Ђајић, каже да је овај Светосавски бал за њега посебан управо "због другара" који су били и центар овог догађаја.

"Неколико пута сам био на Светосавском балу, али сада је било посебно, управо због мојих другара. И ми смо били узбуђени када смо видјели да је 2.000 људи устало да њих поздрави и да им да подршку за оно што се боре, а боре се да покажу да су особе нормалне, да имају доста могућности који овај обични свијет не види у њима и да су за разлику од нас веома емотивни од нас и знају да уживају", рекао је Ђајић за АТВ и додао:


У обрачуну миграната у Липи убијен држављанин Сирије

У обрачуну миграната у Липи убијен држављанин Сирије

"Ово није било само пуко скупљање средстава, ово је била једна порука људима да обрате пажњу на те особе. Да виде да те особе нису агресивне, да од њих не пријети никаква опасност, да су то најдобронамјерније особе на свијету жељне дружења, пажње, жељне доказивања. И ми смо то успјели".

Јелић је истакао да је Ђајић заслужан што је измијењен поглед према особама са Дауновим синдромом.

"Ми смо већ шести пут били у Бечу. У октобру смо имали премијеру представе гдје је он договорио наш одлазак и то нам није хтио рећи одмах, већ кад смо се вратили. То је нешто што се само једном може десити у животу. Да изађете пред 2.000 људи, да особе са Дауновим синдромом добију највише аплауза. Да након прве даме Србије излазе особе са Дауновим синдромом, да након канцелара изађу особе са Дауновим синдромом, то је вјерујте, само једном се може десити у животу", каже и додаје:

"Ово је догађај који дуго траје, који је нестваран. Остварили смо толико контаката. Они су непрестано окретали главу, не знају ко је, ево сад глумаца, ево сад амбасадора, ево умјетника, ево разних профила људи. Стигма је још једном бачена на кољена. Ово је до сада један од највећих антистигматских догађаја, а наш долазак на тај бал је по први пут начинио овај бал инклузивним. То је величанствено".


Тродневна акција полиције - 14 ухапшених

Тродневна акција полиције - 14 ухапшених

Истиче да чланови Даун синдром центра који су учествовали на балу не спавају и непрестано препричавају овај догађај.

"Ја мислим да су они једно метар од земље", каже Јелић.

О овој теми Ђајић и Јелић су говорили у Јутарњем програму Алтернативне телевизије.

Говорили су о томе како ће прикупљена средства бити утрошена, како су одлучили да почну да се боре за особе с Дауновим синдромом и како изгледа рад са њима.

Детаљније погледајте у видеу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!