Бањалука

Светосавски бал - његовање традиције предака

  • Извор: СРНА
  • 25.01.2024. 21:11

У Банском двору у Бањалуци вечерас је одржан Светосавски бал на којем је публика имала прилику да ужива у разноврсном програму, који обухвата градске игре и кола, староградске и традиционалне српске пјесме, али и да заплеше валцер.

Бал је у Концертној дворани организовало Културно-умјетничко друштво (КУД) "Свети Сава" чији је предсједник Миленко Дулић рекао да његују традицију предака стару неколико вијекова.

Он је истакао да је Светосавски бал значајна културна манифестација и да се тиме Бањалука држи у рангу културне пријестонице Балкана - Београда, али и Европе - Беча.

Дулић је напоменуо да је овогодишњи Светосавски бал обогатило и присуство глумца Дејана Луткића, који је специјални гост ове манифестације.

Дојава о бомби, протести па помирљив тон

Дојава о бомби, протести па помирљив тон

Секретар КУД-а "Свети Сава" Дамир Јованић рекао је да је програм Светосавског бала конципиран да гости могу да заплешу и буду дио програма.

Он је рекао да су у Светосавском балу, осим КУД-а "Свети Сава", учествовали и КУД-ови "Чајавец", "Пискавица", "Пелагић" и "Веселин Маслеша", те солисти Каролина Михајловић, Александар Дулић, Дамјан Стијаковић уз пратњу Народног оркестра КУД "Свети Сава".

Јованић каже да је ово седма година одржавања Светосавског бала, чиме су Бањалуку ставили на мапу културних дешавања када је у питању Светосавски балови.

Глумац Луткић рекао је да је значај ове манифестације велики, а треба да буде још већи зато што Бањалука заслужује тако нешто.

"Сматрам да би се на још бољи начин требало позабавити свим овим и да би организаторима требало дати максималну подршку да сваке године буде све боље и богатије", рекао је Луткић.

Породица Крунић из медија сазнала да је пресуда

Породица Крунић из медија сазнала да је пресуда "пала“

Манифестацију је пригодном бесједом отворио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је претходно рекао новинарима да је Светосавски бал постао традиција, те напоменуо да је Свети Сава био српски светитељ, просвјетитељ, путоказ у свијет.

"То је човјек којем је дато све материјално, али он је рекао да је духовност пут. Колико год имали материјално, без те духовности ми као народ не можемо опстати", рекао је Станивуковић.

Улаз на бал био је могућ уз позивницу, а сви присутни били су обавезни да поштују кодекс облачења, који је подразумијевао да су даме у дугим хаљинама, а мушкарци у свечаним одијелима.

(Фото: Градска управа Бањалука)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)