Daun sindrom centar

Đajić i Jelić o Svetosavskom balu: Stigma je bačena na koljena

  • Izvor: ATV
  • 22.01.2024. 12:28

Tradicionalni Svetosavski bal održan je u Beču, a na njemu su prisutni pokazali veliku humanost i prikupili sredstva za Daun sindrom centar Banjaluka.

Utisci sa Bala se još uvijek sliježu, i članovi Daun sindrom centra još uvijek osjećaju nestvaran događaj, kaže Zoran Jelić, direktor Centra.

Ambasador Daun sindrom centra Vlado Đajić, kaže da je ovaj Svetosavski bal za njega poseban upravo "zbog drugara" koji su bili i centar ovog događaja.

"Nekoliko puta sam bio na Svetosavskom balu, ali sada je bilo posebno, upravo zbog mojih drugara. I mi smo bili uzbuđeni kada smo vidjeli da je 2.000 ljudi ustalo da njih pozdravi i da im da podršku za ono što se bore, a bore se da pokažu da su osobe normalne, da imaju dosta mogućnosti koji ovaj obični svijet ne vidi u njima i da su za razliku od nas veoma emotivni od nas i znaju da uživaju", rekao je Đajić za ATV i dodao:


U obračunu migranata u Lipi ubijen državljanin Sirije

U obračunu migranata u Lipi ubijen državljanin Sirije

"Ovo nije bilo samo puko skupljanje sredstava, ovo je bila jedna poruka ljudima da obrate pažnju na te osobe. Da vide da te osobe nisu agresivne, da od njih ne prijeti nikakva opasnost, da su to najdobronamjernije osobe na svijetu željne druženja, pažnje, željne dokazivanja. I mi smo to uspjeli".

Jelić je istakao da je Đajić zaslužan što je izmijenjen pogled prema osobama sa Daunovim sindromom.

"Mi smo već šesti put bili u Beču. U oktobru smo imali premijeru predstave gdje je on dogovorio naš odlazak i to nam nije htio reći odmah, već kad smo se vratili. To je nešto što se samo jednom može desiti u životu. Da izađete pred 2.000 ljudi, da osobe sa Daunovim sindromom dobiju najviše aplauza. Da nakon prve dame Srbije izlaze osobe sa Daunovim sindromom, da nakon kancelara izađu osobe sa Daunovim sindromom, to je vjerujte, samo jednom se može desiti u životu", kaže i dodaje:

"Ovo je događaj koji dugo traje, koji je nestvaran. Ostvarili smo toliko kontakata. Oni su neprestano okretali glavu, ne znaju ko je, evo sad glumaca, evo sad ambasadora, evo umjetnika, evo raznih profila ljudi. Stigma je još jednom bačena na koljena. Ovo je do sada jedan od najvećih antistigmatskih događaja, a naš dolazak na taj bal je po prvi put načinio ovaj bal inkluzivnim. To je veličanstveno".


Trodnevna akcija policije - 14 uhapšenih

Trodnevna akcija policije - 14 uhapšenih

Ističe da članovi Daun sindrom centra koji su učestvovali na balu ne spavaju i neprestano prepričavaju ovaj događaj.

"Ja mislim da su oni jedno metar od zemlje", kaže Jelić.

O ovoj temi Đajić i Jelić su govorili u Jutarnjem programu Alternativne televizije.

Govorili su o tome kako će prikupljena sredstva biti utrošena, kako su odlučili da počnu da se bore za osobe s Daunovim sindromom i kako izgleda rad sa njima.

Detaljnije pogledajte u videu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.