Predlažu osnivanje "Savjetodavnog tima"

Teslićki osnovci istraživali zavisnost o internetu, kreirali mjere i akcioni plan

  • Извор: АТВ
  • 14.04.2022. 19:47

Djeca sve više vremena provode na internetu. Pokazalo je to istraživanje teslićkih osnovaca. Vodili su se svojim i primjerom osmaka u svojoj školi. Kažu, to je ozbiljan problem. Djeci prijeti čak i zavisnost od interneta.

"Shvatili smo kroz istraživanje da ljudi koji koriste telefon duze od 10 godina razviju zavisnost. Na prvi mah se čini zabavno, ali na duže staze može da bude zavisnost. Djeca mnogo vremena provode na društvenim mrežama", kaže Stefan Jovičić, učenik osmog razreda u OŠ "Vuk Karadžić" iz Teslića.

U cilju rješavanja problema đaci su kreirali alternativne i mjere svog razreda, a potom i akcioni plan u koji bi, kažu, uključili i lokalnu zajednicu. Predlažu osnivanje Savjetodavnog tima za stručnu pomoć pod nazivom "Daj djetetu obavezu". 

"Mi planiramo da uključimo načelnika opštine upravo zbog toga sto bi mogao da finansira ovakav projekat, mogao bi da osnuje tim, da nabavi hladnjače i kontejnere koje bi djeca sirovine koje su skupljali odlagali u te hladnjače i da svaka mjesna zajednica ima hladnjače i kontejnere u svojoj zajednici", kazala je Milica Čelarević, učenik osmog razreda u OŠ "Vuk Karadžić" iz Teslića. 

Sve to osnovci su uradili u sklopu projekta građanin. Na ovaj način djeca vježbaju ulogu građana u rješavanju problema. Zavisnost o internetu je jedan od onih gorućih o kojem se, kažu, malo govori. 

"Prva jutarnja aktivnost kod većine djece je povezivanje na internet. Zato s pravom možemo reći da mobilni telefoni upravljaju našom djecom. Roditelji o tome vode brigu, ali smatram da se treba ukljuciti i lokalna vlast u rješavanje ovog problema kako bismo zaštitili djecu", kaže Milena Đurić, nastavnik demokratije u OŠ "Vuk Karadžić" iz Teslića.

Teslićki osnovci su svoj posao, za sada, završili. Detaljno su obrazložili problem, istražili ga i donijeli mjere. Kažu, nadaju se da će za njihove mjere lokalna zajednica i društvo imati sluha. 

Тагови: