U Banjaluci obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba

 • 05.08.2020. 08:03

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja i polaganjem vijenaca na Perduovom groblju u Banjaluci će danas biti obilježeno 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

Parastos će u Hramu Hrista Spasitelja biti služen u 11.00 časova, a na Perduovom groblju u 12.30 časova kada će biti i položeni vijenci kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari, rečeo je Srni u "Veritasu", koje je organizator obilježavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

U organizaciji Vlade Republike Republike Srbije i Vlade Republike Srpske sinoć je u Sremskoj Rači obilježen Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u "Oluji", a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su spomen-ploču na mostu preko rijeke Save.

Obilježavanje u organizaciji "Veritasa" biće nastavljeno sutra u 10.00 časova služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, prisluživanjem svijeća prema "Mostu spasa", spuštanjem vijenaca u rijeku Unu u 10.45 časova, te polaganjem vijenaca kod spomenika u Tunjici.

Isti dan u hramu Svetoga Save u Svodni u 11.45 časova biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja završava se u petak, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u mjestu Bravsko/Јanjila, dok je u 12.00 časova predviđena posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.

 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.