Bijeljina

U dva kružna toka zaustavljeni vozači koji su pijani kružili u krug

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2022. 20:14

2,37 promila alkohola u krvi. To je rekord u prethodna dva mjeseca na putevima Bijeljine. U dva kružna toka zaustavljeni su vozači koji su pijani kružili u krug.

Vozaču koji je imao 1‚43 promila nedavno je oduzet automobil. Očigledno je da Semberci vole popiti koju više. Za samo 4 dana pojačane kontrole pripadnici PU Bijeljina zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja su isključili 91 vozača.

"U prva dva mjeseca tekuće godine 22 nezgode su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola, što je oko 12% u odnosu na ukupan broj saobraćajnih nezgoda, a u ova prva dva mjeseca iz saobraćaja u alkoholisanom stanju je isključeno 317 vozača, što je za više oko 10 %. U ovoj protekloj pojačanoj kontroli 10 vozača je zbog koncentracije od preko 1,5 gr po kg alkohola sankcionisano i zadržani su do istrežnjenja  uz primjenu mjera lišenja slobode", kaže Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja PU Bijeljina.

Rješenje su, ako pitate odgovorne Bijeljince - strožije kazne. Ničija bahatost, kažu, ne bi trebalo da ugrožava živote.

"Pojačati kontrolu, biti na svakom mjestu u gradu gdje jurcaju kao idioti. I sve sankcije koje je zakon propisao, bez kraj i bez izuzetka.

-Da je bogdom više ovih kamera što imamo. To je super što su uveli. Ove kamere malo više i da kontrola više bude i u saobraćaju da ih više kontrolišu. Ne možeš ti to sustići i što telefon koriste i sve stvarno nekultura saobraćajna", kaže građani.

Kazne zavise od izmjerene količine alkohola. Čini se da ni to nije dovoljno upozorenje za one koji popiju koju čašicu više i bez razmišljanja sjedaju za volan.

"Ako je do 0,8 gr po kg alkohola, u tom slučaju propisana je novčana kazna i bez zaštitne mjere upravljanja motornim vozilom, a ukoliko je koncentracija preko 0,8 tada je propisana novčana kazna od 300KM, 2 kaznena poena i jedan mjesec zabrane, a ako je koncentracija preko 1,5 gr po kg alkohola u organizmu u tom slučaju propisana novčana kazna je od 400 do 1000 KM, zatim zaštitna mjera minimum 2 mjeseca i 2 kaznena poena", kaže Knežević.

Konzumiranje alkohola i sjedanje za volan jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda. Nadležni apeluju da ukoliko dođe do toga da pretjerate sa pićem koristite alternativne načine prevoza, i nikako ne vozite sami. Samopouzdanje pod dejstvom alkohola sigurno je na vrhuncu, ali sigurno je da se tako nećete osjećati sutradan kada shvatite da ste nekome ugrozili život.