Zbog visokih temperatura i začepljenpog kanala

Uginulo više od pet tona ribe u prnjavorskom "Ribnjaku"

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2021. 18:26

Takve slike stižu iz prnjavorskog “Ribnjaka”. Zbog visokih temperatura i začepljenpog kanala uginulo je oko pet tona ribe. Do Banjaluke i Broda bi uskoro mogao da stigne i nesnosan smrad. Radnici su na ovo upozoravali već neko vrijeme.

"Rekli smo riba se ne hrani, postoje problemi da se pojave bolesti, postoje problemi da se pojavi nedostatak vode, pošto mi nemamo mehanizacije, nemamo kako da čistimo kanale svoje", rekao je Mladen Kitić, radnik "Ribnjaka" Prnjavor.

Na teren je izašla inspekcija. I nije to prvi put. Propuste su uočili i ranije.

"Obilaskom objekata ribnjaka utvrđeno je da svi objekti ribnjaka, vodozahvati, upusti, dovodni kanali, odvodni kanali, nasipi, betonske konstrukcije, propusti i ispusti nisu u punoj funkciji. Jedan broj kaseta je bio ispunjen djelimično vodom, ali u tim objektima nije bilo ribe. Rok važenja predočene vodne dozvole bio je 1.4.2021. godine", kažu iz Inspektorata Republike Srpske.

Inspektori nisu imali kome da se obrate jer Ribnjak, nakon nekoliko smjena, nije imao stečajnog upravnika. Ekološku katastrofu je izazvao nezakonit stečajni postupak, kaže načelnik opštine. Tvrdi da je cilj svega bio da se imovina Ribnjaka proda.

"Takve postupke, zajedno sa Pravobranilaštvom, Opština je krenula da riješi. Nakon toga, ja sam izgubio skupštinsku većinu smatrajući da je to bio jedini motiv pokretanje pitanja vezano za sam ratar, i uvjeren sam i danas da je to tako", izjavio je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Inspekcija će sutra opet na teren. Tada će o stanju u prnjavorskom “Ribnjaku” informisati i resorna ministarstva kako bi pronašli rješenja. Mještani ih očekuju u što kraćem roku.

Тагови: